Lubię kombinować w kuchni i wymyślać nowe przepisy. Wiele osób tak pewnie robi. Ciekawe dlaczego nie wszyscy lubią trzymać się ściśle przepisów ? Jeśli nie uda się : mam nauczkę smakowo-pokarmową i nieudany eksperyment do pojadania. Brr...
Ten przepis udał się i nazwałam go KORENO .
Składniki Koreno:
6 jaj
łyżeczka soku z 1/3 cytryny lub 1 grubszego plastra cytryny
1 i 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej (większa ilość mąki ziemniaczanej w stosunku do maki pszennej sprawi, że biszkopt będzie delikatniejszy )
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki tartej bułki
1 szkl. cukru
Przyprawa piernikowa lub :
1 goździk
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cynamonu, sól
3 łyżeczki kakao - dla jaśniejszego koloru lub na ciemniejsze ciasto- 2 łyżki duże c.kakao.
masa do ciasta Koreno:
; mała puszka masy krówkowej - do posmarowania wierzchu ciasta
; masa nugatowa - 1/2 szklanki - do cienkiego posmarowania jednej części ciasta
; tarte migdały- 15 sztuk - do posypania ciasta
; masa:
skrojone boki upieczonego biszkoptu korzennego
kostka masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1/2 szkl. przegotowanej gorącej wody do zwilżenia okrojonego biszkoptu
rum biały-100ml. Je
;pokrojone śliwki suszone i nie moczone do włożenia w krem - bardzo podnosi smak Koreno
Przygotuj biszkopt:
I:
Mokra masa:
Jaja - rozdzielić białka od żółtek. Do zółtek dodać sok z 1/3 cytryny. Jeśli nie masz tyle wystarczy kilka kropel. Dodaje się dla lepszego spulchnienia ciasta. Bez soku też uda się.
II.
Sucha masa:
Mieszamy mąki, proszek, przyprawa korzenna, kakao,
Do dzieła :
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Ubić pianę z białek na sztywno.
3. Dodawaj cukier do ubitego białka cały czas miksując na nieco wolniejszych obrotach.
Na początek dodaj 1/3 ilosć cukru i miksuj aż nabierze perłowego połysku. Pozostała ilość cukru dodawaj lekkim i wolnym zsypem. Nie bój się miksować . Piana nie opadnie.
4. Dodaj żółtka z sokiem z cytryny : wolno i krótką chwilkę miksuj.
5. Dodaj mieszaninę sypką - suchą masę : dodawaj powoli lekko mieszając łyżką.
6. Przelej do formy wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia.Dodatkowo lekko posmaruj papier olejem i oprósz bułką tartą - da to lepszy smak masie kremowej, którą przygotujesz po upieczeniu i obkrojeniu biszkoptu.
PIECZENIE: 25-30 min w 170-180 C
Wyjmujesz gorący placek i przekładasz do góry dnem na deskę do krojenia.
Zdejmujesz foremkę. Zostawiasz do wystudzenia . Ciasto nie opadnie.
W czasie gdy ciasto stygnie robisz masę. Nigdy nie smaruj masy kiedy ciasto jest jeszcze gorące, bo masa może rozpuścić się i wsąaknie w ciasto..
W skrócie:
Białko ubite + cukier + żółtka + sok z cytryny. Sypką mieszaninę dodać powoli do ubitych jaj. Przelać do formy. Piec 180 C 25-30 min. Wyjąć .
Masa do biszkoptu:
- okroić biszkopt ze skórki ( boki, spód i wierzch biszkoptu) i skrop je 1/2 szkl. kawy. i 100 ml. rumu ( biały lub seniorita lub inny).
Masa nie może być zbyt mokra jedynie wilgotna do takiego stanu, by nie było suchego ciasta. Masło ucierać osobno pałką do pulchności i dodawać potem namoczone skrawki biszkoptu. Ta masa ma niesamowity smak.
Możesz dodać do niej kakao w proszku.
Biszkopt przekrój na dwie części i rozsmaruj masę nugatową na jednej stronie ciasta. Kremem biszkoptowym posmaruj obie części biszkoptu wkładając gdzieniegdzie śliwkę suszoną pokrojoną.Złóż obie połowy biszkoptu.
Wierzch posmaruj masa krówkową i posyp migdałami.
Wierzch ciasta posmaruj masą krówkową i posyp tartymi migdałami.
mielone migdały
masa krówkowa
biszkopt
krem biszkoptowy z rumem + śliwka suszona
cienka warstwa masy nugatowej
biszkopt
Ciasto Koreno jest pyszne i delikatne. Smakosze korzennych smaków znajdą w nim dużo przyjemności.
Po co ta strzykawka bez igły ? Jeśli lubisz wilgotny biszkopt to nabierz do strzykawki wodę, rum lub kawę czy herbatę z rumem i nasącz ciasto lub porcję ciastka wkłuwając się delikatnie w biszkopt. W ten sposób możesz dokręcić smak ciasta.
Zostaje tylko jedno:
życzyć dużo przyjemności na podniebieniu.
Koreno to korzenny przysmak dla smakoszy.
kme