70 dkg - dkg mąki gryczanej
150 dkg mąki kukurydzianej
50 dkg maki ziemniaczanej
100 dkg mleka niepasteryzowanego
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju sezamowego
1łyżka cukru trzcinowego
sól - 1/2 łyżeczki
olej kokosowy z lodówki (zimny ) - 50-100g lub 4 duże łyżki
Składniki na masę jabłkową:
jabłka utarte na tarce o dużych oczkach - ok.1kg-1,5
1/3 łyżeczki małej soli
2-3 łyżki cukru trzcinowego
Potrzebne składniki, by jabłka w czasie pieczenia nie zalały się sokiem:
3-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki gryczanej
1/2 torebki cynamonu (2-3 łyżki)
Bierzesz garść garść ciasta, odłamujesz je i kruszysz bezpośrednio na dno wysmarowanej tłuszczem (olejem kokosowym) dużą blachę do pieczenia. I tak prawie do wyczerpania ciasta. Zostaw jedynie jakąś część (garść) do pokruszenia ciasta na wierzchu jabłecznika. Ciasto nie jest wysokie. To płaski smaczne ciasteczkowy jabłecznik.
Na zdjęciu: wykrojony kształt ciasteczka gotową foremką.
Możesz wykroić inne kształty lub pokroić całe ciasto w kwadraty.
Pychotka.