Postanowiłam opróżnić zapasy ziaren . Zobaczymy jak będzie smakować chleb z ziaren. Zrobię tu na tej stronie kilka różnych chlebków.
1 chleb z ziaren:
Odmierzam ilość pojemnikiem po yogurcie 400 g. Nazwę go pojemnik / w skrócie poj./ a dla innych może być to szklanka lub inna podręczna miarka, większa filiżanka, kubek , pudełko, bidon itp.
1 poj. płatków owsianych
1 poj. całych pestek słonecznika
1/2 poj.całych ziaren płesznika
1/2 poj.siemienia lnianego pełne ziarna
1/3 poj. mielonego ostropestu /trzeba przesiać przez sitko , bo może zostać twarda łuska niezmielona/
1/3 poj.mielone ziarna konopii
1 płaska łyżka stołowa soli1/3 szkl.kaszy manny
2 łyżki miodu gryczanego lub cukru
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
1,5 poj.wody ciepłej
Nie potrzeba dodawać sody ani drożdy ani spulchniaczy.
Chleb nie rośnie w foremce w czasie pieczenia . Ile nałożymy ziaren tyle otrzymamy chleba.
W blaszce dobrze równo rozprowadzić i niemal uklepać masę, żeby nie było wolnej przestrzeni , bo dziury w tym chlepie nie działają na korzyść chleba. Chleb jest kruchy, delikatny a duże dziury powietrza mogą wpłynąć na łamliwość kromek.
Nie potrzeba dodawać mąki.
Lepszy jest na drugi dzień po upieczeniu.
Na internecie można kupić gotową mieszankę ziaren do wypieku takiego chleba z załączonym przepisem.
Zmieszać wszystkie sypkie produkty i dodać 1,5 szklanki ciepłej wody .
odczekam teraz 2-2,5 godziny. Och - przeleżał 3 godziny.
Wrzucę do blaszki i będzie się piec w 180 st.C przez 60-70-90 min.
Odczekam aż wystygnie. Nie kroić wcześnij niz wystygnie.
Zrobiłam eksperyment i kiedy wstawiłam blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170-180 st.C to wlałam na powierzchnię masy nie więcej niż 1/4 szklanki wody.
To niepotrzebne ale tak zrobiłam.
To dobra smakowa odmiana chleba. Jest delikatnyi smaczny. Robi się szybko.
Kiedyś piekłam taki chlebek z marketu /torebka ziaren/ i był przepyszny ale nie miałam nigdy odwagi zrobić ze swoich ziaren a przepisów w internecie mnóstwo.
Zestaw ziaren w przepisie taki jaki miałam w zapasie akurat.
Zobaczę jaksprawdza się ten chleb po zamrozeniu go i co ewentualnie mozna zrobić z tego chleba po upieczeniu jeśli chleb nie uda się.
Teraz nastepny chlebek upiekę z dodatkiem ziaren całych chija i z kaszą manną ?
Przesieję ostropest przez sitko.
A może dodam mieloną dziką różę i cynamon, kurkumę jako środki przeciwzapalne.
Teraz sprawdzałam na internecie - są tam o wiele tańsze ziarna słonecznika .
Trzeba je zamówić.
2/ chleb z ziaren z makiem. Waga mieszanki ziaren ok.1700-1800 dkg.
2 poj.płatków owsianych
1,5 poj. opłukanych ziaren słonecznika
1 poj.ziaren całych siemnienia lnianego
1 poj.ziaren chija
1/2 poj.babli płesznik
1/2 pojemnika mielonego i przesianego przez sitko ostropestu
1/3 poj.maku.
1,5 łyżki dużej płaskiej soli
1 łyżka cukru
4-5 oleju lub oliwy
3+1/3 poj.wody ciepłej
Wykon: zmieszaj sypkie produkty, w wodzie rozrób sól i cukier i dodaj do ziaren oraz olej. Zostaw na 2 godziny. Zawsze jakoś zostawia mi sie na 2,5 godziny-3h.
Foremki wyłóż papierem do pieczenia i nałóż masę chlebową z ziaren. Dokładnie nałóż masę lekko dociskając, by nie było w masie wolnego miejsca, dużych przestrzeni powietrza.. Nie może być masa nałożona byle jak. Od tego zależy zwartość chleba.
PRZYPOMINAM: CHLEB NIE ROŚNIE W CZASIE PIECZENIA. Ile nałożysz masy tyle samo będzie po upieczeniu. To ważna informacja , bo wymierzysz dokłądnie ilość masy w pojemniku.
Piekarnik nagrzej do 180st.C i zanim wstawiam chleb do piekarnika wlewam na wierzch masy chlebowej ok 1/4 lub 1/3 poj.wody. Im mniejsza foremka tym mniej wody. Czy to coś zmienia? Nie wiem. Tak po prostu robię i nigdzie tego nie wyczytałam.
Z tej prorcji wyszły mi 3 chlebki. 2 mniejsze foremki / podłużna i okrągła/ oraz duża podłużna.
Bardzo smaczny i jest go sporo.
Sprawdzę jak zachowuje się po zamrożeniu.
W planie połączenie chleba drożdżowego z pokruszonym chlebem z ziaren .
Upiekę chleb z wiekszą iloscią wody i podobnym składem.
Następny chleb to :
3/ Chleb Amosa z figami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: