Czy zrobisz kiełki razem ze mną?
Dobór nasion przypadkowy.
Fasolka mung czyli soja zielona, soczewica i ciecierzyca.
Poniżej od lewej kiełki: mung, soczewica, ciecierzyca.
Odlej wodę, przygotuj gazę i nici, miseczki metalowe.
Załóż gazę na słoik, zabezpiecz recepturką lub nicią bawełnianą.
Odcedź wodę ze słoika. Woda po kiełkach nadaje się podobno do podlewania kwiatów doniczkowych. Ustaw je w miseczkach jak poniżej na zdjęciu , żeby kiełki nie stały w wodzie .
Kiełki przepłukuj 2-3 razy dziennie wodą bez zdejmowania gazy. Poniżej kiełki nadal rosną. Kiełki Mung pięknie i szybko rosną.
Poniżej: kiełki ciecierzycy po kilku dniach.
Dobór nasion przypadkowy.
Fasolka mung czyli soja zielona, soczewica i ciecierzyca.
Przygotuj schłodzoną przegotowaną wodę do zalania kiełków , żeby je moczyć przez 12 godzin. U mnie będzie to ok. godz. 20.00 ;
Słoiki z ziarnami już mam przygotowane. Odważyłam po 200g ale Ty weź dowolną ilość ale nie większą niż 200g na 1-litrowy słój.
Bo? Bo one rosną !!!!! I szybko zapełnią słoik.
Powyżej na zdjęciu przygotowane ziarna. Zalej wodą. I do jutra.
Tu wzięłam 200g ziaren, by dokładniej wyliczyć przyrost kiełków a potem korzonków , a potem...niech dietetyk sam sobie wyliczy składniki. Ha.
Czyli do jutra .... jutro zrobię kolejne zdjęcia już z namoczonych nasion, przewiążę gazą i odstawie do kiełkowania i systematycznego płukania. To nie jest skomplikowane. papa...
cdn.
Kiełki po namoczeniu. Ich objętość zwiększyła się.
Kiełki po namoczeniu. Ich objętość zwiększyła się.
Poniżej fasolka Mung
Poniżej soczewica.
Poniżej namoczona ciecierzyca.