sobota, 18 lutego 2017

Humus w trzech smakach

Składniki: 250g suchej ciecierzycy ugotuj do miękkości. Bez soli.


Ugotowaną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia . Jeśli lubisz ostrzejszą możesz dodać do zmielenia całą lub połowę małej ostrej papryczki.


Rozcieńczyłam humus lekko sokiem pomidorowym- 2-3 łyżki. Dodaj sól i wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz.Ugnieć łyżką do jednej zwartej konsystencji.
Podziel na 3 części, by zrobić 3 smaki.


 1. Dodaj kurkumę i pokrojone zioła zielone lub suche. Może z własnej doniczki?
 2. Dodaj czarnuszkę.
 3. Dodaj pokrojoną drobno ostrą czerwoną papryczkę.

Bardzo smaczne z posypanym na kanapkach szczypiorkiem. 

Smaki dopraw też wg własnego gustu. Jeśli te 3 pasty nie smakują ci to je zmieszaj razem i dopraw kuminem lub dowolnie według swojego smaku.



Chleb bezglutenowy z korabem


Od lewej chleb karobowy z daktylami , po prawej bez daktyli.
Podobno lepszy jest z daktylami.  Naturalnie lekko słodkawy.

Składniki: smak karobu pasuje do tego chlebka

130g gryczanej mąki
50 g amarantusowej
50 g ziemniaczanej
40g karobu
40g maku
40g słonecznika
50g wiórków kokosowych
2dkg drożdży - wielkosci orzecha małego włoskiego
1 tarte jabłko
łyżka duża siemienia lnianego zamiast jajka
sól - 1/2 łyżki płaskiej
mozesz dać małą łyzeczkę miodu ale niekoniecznie
razem- 400g mąki i ziaren

WYKONANIE:
Połączyć składniki. odstawić do rośnięcia na ok. 1-3 godzin. Rośnie bardzo powoli. Przełożyć do małych podłużnych foremek i poczekać aż lekko podrośnie. Wstawić do 200st.C na 30-40 min. sprawdzić patyczkiem.




Powered By Blogger