Krystyna Melita
W dużym skrócie:
Wystarczy ugotowac ciecierzycę do miękkości, odsączoną zblendować ,
połączyć z karobem, ziołami / mielony cynamon i gożdzik/
i miodem lub czymś słodkim,
uformować kule ,
otoczyć w prażonym skarmelizowanym słoneczniku i mamy podstawową korabiankę.
Dokładniejszy przepis poniżej:
Składniki do przygotowania ciecierzycy:
400 dkg suchej ciecierzycy + 1/3 małej łyżeczki sody i zalej na 12 godzin zimną wodą lub na noc. Po tym czasie odsącz ciecierzycę i wsyp do gotującej się wody w garnku dodając 1/3 -1/2 małą łyżeczkę sody.
Nie dodawaj soli.
Soda wpływa na długość gotowania i zauważyłam , że wtedy ciecierzyca jest łatwiej strawna.
Ciecierzyca gotuje się ok.2-3 godzin. Bez sody gotuje się nawet 5 godzin .
Sprawdź czy jest miękka i odlej wodę po ugotowanej ciecierzycy ale nie wylewaj do zlewu jako odpad.
Woda z ciecierzycy jest bardzo wartościowa i można ja zużyć na wiele sposobów np. jako wywar do zupy, gotowanej kapusty, bigosu , kalafiorowej .
Można z aquafaby / wody z ugotowanej ciecierzycy/ robić lody https://pliplajnia.blogspot.com/2019/12/lody-z-aquafaby-z-wody-ciecierzycowej.html
lub upiec ciastka czy biszkopt. Tutaj znajdziesz linki do przepisów.
różne pasty do kanapek :
ciecierzycy używa się do robienia humusu:
Co zrobić z ugotowaną ciecierzycą dalej?
Po odsączeniu ciecierzycy zblenduj ją.
Dodaj 2-3 duże łyżki stołowe karobu lub kakao .
Przypraw 2-3 łyżeczkami cynamonu, 1/2 małej łyżeczki zmielonych goździków. Goździki podbijają smak.
Kule karobianki powinny być słodkie.
Dodaj coś słodkiego: miód gryczany lub cukier i wymieszaj.
Uformuj kule i otocz je w prażonych ziarnach słonecznika - rozgrzej suchą patelnię i wsyp 1-1,5 szklanki słonecznika aż zmienią troszkę kolor i zacznie wydobywać się ładny zapach , dodając potem 1 łyżkę oleju , 1 dużą łyżkę miodu lub cukru. Podgrzewaj wszystko i mieszaj .
Otaczaj kule jeszcze w ciepłych ziarnach dopóki nie zlepiły się ze sobą.
Z 400 dkg suchej ciecierzycy otrzymasz 12-15 karobianek.
Mają miłą konsystencję na podniebieniu, Są bardzo odżywcze.
Zawierają sporą ilość białka i żelaza.
Ciekawostki o karobie.
Czym różni się karob od korabu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: