Wystarczy 500g fistaszków i trochę oleju , do smaku cukier i sól;
FISTASZKI ma różne nazwy: orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe;
Blenderem ciężko jest rozdrobnić fistaszki i dlatego wrzuciłam je do kielicha z ostrzem .
Powoli tworzy się sproszkowana bardzo gęsta masa. Możesz już teraz dodać olej, sól i cukier lub przy blendowaniu.
Po wyłożeniu z kielicha tak wygląda masa i teraz możesz rozdrobnić ją blenderem dodając olej , sól i cukier do smaku.
Olej dodajesz w kielichu lub do blendowania.
Masę robisz na bardziej lub mniej gęsto lub niemal płynną.
Gotowe masło orzechowe.
Ile otrzymasz masy orzechowej z 1/2 kg fistaszków ?
1/2 kg fistaszków = 1 słoiczek masła
Orzechy mogą uczulać.
Z fistaszków tłoczy się olej arachidowy ( do produkcji margaryn i kosmetyków) oraz z odtłuszczonych orzeszków mączkę do wypieku chleba.
Niesamowicie odżywcze wzmacniające - szukaj info w internecie.