Szybkie i wilgotne ciasto z dowolnym farszem . Szybkie i dlatego jest to szast-prast.
Składniki:
3 kubki / szklanki mąki pszennej dobrej /
2 kubki cukru / lub szkl/
4 jaja -
25 dkg tłuszczu / margaryna, masło/ lub oleju.
1 kubek i ciut ciut /lub szkl i ciut ciut/ maślanki lub kefiru , yogurtu
Śmietana - 1/2 -1/5 op.z 400g
Olejek migdałowy lub rumowy, arakowy.
2 małe łyżeczki proszku i 1 łyżeczka sody rozrobionej w małej ilości wody.
Kakao ciemne - 2-3 łyżki
Cynamon - 1 łyżka płaska
Goździki mielone - 1/2 łyżeczki lub nie dodawaj jeśli nie masz.
Wiórki kokosowe do posypania ciasta tuż przed pieczeniem.
Sól - łyżeczka
Jeśli ciasto robisz na mleku lub wodzie to dodaj na końcu do ciasta już po wymieszaniu proszku dompieczenia i sody , łyżkę soku z cytryny i zmieszaj.
Składniki farszu:
Nugat z ciecierzycy kakaowy doprawiony cynamonem i goździkiem.
Tarte jabłka 2-3 szt. na wiórki , odsączone lekko z soku z cynamonem , posłodzony z dodatkiem łyżeczki mski ziemniaczanej lub bułki tartej.
Wykonanie ciasta:
Ubij białko z częścią cukru i dodaj żółtka.
Osobno utrzyj olej lub inny tłuszcz z cukrem, dodaj: sol, przyprawy, mąkę, kakao, olejek, potem maślankę lub kefir , spulchniacze.
Wmieszaj do ciasta ręcznie śmietanę i jaja / masę wcześniej ubitą/
Nawet jeśli do białka wpadnie ci żółtko i białko przez to nie ubije się dokładnie to nic nie szkodzi. Jedziesz dalej.
Wylewasz gęste ciasto do blachy - i wkładasz kupkami wielkości czubatej dużej łyżki na ciasto nadzieje No.nugat z ciecierzycy .
A potem na wierzchu każdego nugatu nakładasz tarte wiórki jabłka. Posypujesz wszystko wiórkami w dowolny sposób. Dla ładności.😁
Pieczesz 45 min w piekarniku 180C - sprawdzaj jednak patyczkiem przestrzenie między nugatami czy patyczek jest po wbiciu suchy.
Ciasto może upiec się wcześniej lub później i to zależy od piekarnika.
Jak zrobic farsz, nugat z ciecierzycy?