środa, 25 września 2024

Ciasto szast-prast

 Szybkie i wilgotne ciasto z dowolnym farszem . Szybkie i dlatego jest to szast-prast.

Składniki:

3 kubki / szklanki mąki pszennej dobrej /

2 kubki cukru / lub szkl/

4 jaja - 

25 dkg tłuszczu / margaryna, masło/ lub oleju.

1 kubek i ciut ciut  /lub szkl i ciut ciut/ maślanki lub kefiru , yogurtu

Śmietana - 1/2 -1/5 op.z 400g 

Olejek migdałowy lub rumowy, arakowy.

2 małe łyżeczki proszku i 1 łyżeczka sody rozrobionej w małej ilości wody.

Kakao ciemne - 2-3 łyżki

Cynamon - 1 łyżka płaska

Goździki mielone - 1/2 łyżeczki lub nie dodawaj jeśli nie masz. 

Wiórki kokosowe do posypania ciasta tuż przed pieczeniem. 

Sól - łyżeczka 

Jeśli ciasto robisz na mleku lub wodzie to dodaj na końcu do ciasta już po wymieszaniu proszku dompieczenia i sody , łyżkę soku z cytryny i zmieszaj. 


Składniki farszu:

Nugat z ciecierzycy kakaowy doprawiony cynamonem i goździkiem.

Tarte jabłka 2-3 szt. na wiórki , odsączone lekko z soku z cynamonem , posłodzony z dodatkiem łyżeczki mski ziemniaczanej lub bułki tartej. 

Wykonanie ciasta:

Ubij białko z częścią cukru i dodaj żółtka.

Osobno utrzyj olej lub inny tłuszcz z cukrem, dodaj: sol, przyprawy, mąkę, kakao, olejek, potem maślankę lub kefir , spulchniacze. 

Wmieszaj do ciasta ręcznie śmietanę i jaja / masę wcześniej ubitą/

Nawet jeśli do białka wpadnie ci żółtko i białko przez to nie ubije się dokładnie to nic nie szkodzi. Jedziesz dalej.

Wylewasz gęste ciasto do blachy - i wkładasz kupkami  wielkości czubatej dużej łyżki na ciasto nadzieje No.nugat z ciecierzycy .

A potem na wierzchu każdego nugatu nakładasz tarte wiórki jabłka. Posypujesz wszystko wiórkami w dowolny sposób. Dla ładności.😁

Pieczesz 45 min w piekarniku 180C - sprawdzaj jednak patyczkiem przestrzenie między nugatami czy patyczek jest po wbiciu suchy. 

Ciasto może upiec się wcześniej lub później i to zależy od piekarnika.



Jabłko nadaje lekką kwasowość i ciasto nie jest mdłe. 

Jak zrobic farsz, nugat z ciecierzycy?


Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, dodajesz miód lub cukie, kakao, cynamon, olejek migdałowy lub inny  - do smaku. I już gotowe. 
Czytaj o ciecierzycy na tym blogu.
Powered By Blogger