Różne przepisy i sposoby na gofry - moje i nie moje.
Sprawdzone i niesprawdzone.
Może ułatwią wybór lub dodadzą odwagi, by odnaleźć się w nowych daniach. Poszukiwania idealnego gofra dla siebie a przynajmniej smacznego.
Uniwersalny, szybki i prosty przepis na 6 gofrów
wielkości ok. 10cm / 11 cm ; Ilość gofrów zależy od głębokości foremek gofrowych, kształtu i wielkości.
Wszystko razem miksujemy. Szklanka oznacza pojemność 250ml wody.
mąka - 1 szkl.
mleko - 0.75szkl / 3/4 szkl. /
jaja - 1 szt.
tłuszcz - 1/8 szkl oleju lub 25-30 g.masła
cukier - 1 łyżka stołowa
wanilia - 1/2 op.
proszek do piecz - 1/2-3/4 łyżeczki
sól szczypta
Gofry na 12-14 gofrów - to podwójna porcja wszystkiego z powyższego przepisu.
mąka 2 szkl;
mleko 1,5 szkl
jaja - 2-3 szt
tłuszcz - 1/4 szkl.
cukier 2 duże łyżki
cukier wanilina/wanilia - 1 op. = 4 łyżeczki
proszek do piecz. - 1 łyżeczka mała
Co tu znajdziesz:
1. Z czym podać gofry na słodko ?
2. Z czym podać gofry na słono ?
3. Główne uwagi do sprzętu i ciasta gofrowego.
4. Przepisy na gofry na słodko.
5. Przepisy na gofry na słono.
6. Przepisy na gofry warzywne
7. Przepisy na gofry bezglutenowe
8. Przepisy na gofry o zmniejszonej ilości glutenu.
9.Przepis na gofry drożdżowe.
Czy gofry mogą być kanapkami, deserem, obiadem, przekąską ?
1. Z czym podać gofry na słodko ?
- same gofry do kawy zbożowej lub mięty, mleka, herbaty, morwy...
- z miodem
- z syropem klonowym
- z cukrem pudrem
- z bitą śmietaną samą lub z dodatkami
- z yogurtem greckim na słodko
- twarożek sam lub z dodatkami np.owoce
- śmietana 12-18% z dodatkami na słodko
- nutella sama lub z dodatkami
- nugatami kupnymi lub robionymi w domu np. nugaty z ciecierzycy
Dodatki do gofrów na słodko:
- cukier puder
- słodkie sosy
- dżemy owocowe
- dżemy warzywne na słodko
- marmolady i konfitury
- lody
- melasy
- tarta czekolada czarna lub biała
- rozpuszczona czekolada z łyżką yogurtu lub śmietany
- karmel z puszki lub robiony
- owoce: pokrojone lub tarte na grubych oczkach lub prażone: jabłka gruszki, śliwki, wiśnie, porzeczki, agrest, jabłka, kiwi, banany, pomarańcze , maliny, granat......
- bakalia - w całości lub tarte: orzechy, suszone owoce.
- mak posypka lub masa makowa
- kokos posypka lub masa kokosowa
- sezam posypka lub masa sezamowa
- nugat z ciecierzycy: z czekoladą, kakao, masłem orzechowym, waniliowy
- nugat kokosowy, orzechowy...
- kremy tortowe
- haroset - bez cukru , pokrojone daktyle z bakaliami mają konsysytencję dżemu.
2. Z czym podać gofry na słono ?
- pasty warzywne
- warzywa na surowe lub grillowane, pieczone, gotowane
- pasty z ziaren i orzechów bez cukru, o naturalnym smaku
- pasty mięsne /pasztety/
- pasty rybne
- pasta śledziowa
- gofry jako dodatek do zupy lub wędliny
- gofry do jajecznic i smażonych warzyw
- gofry warzywne
3. Główne uwagi do sprzętu i ciasta gofrowego.
1. SPRZĘT :
A/ Jeśli kupiłeś nową gofrownicę i chcesz upiec gofry to przeczytaj najpierw instrukcję zamieszczoną do gofrownicy, o tym, jak przygotować ją do pierwszego wypieku.
B. Czy smarować gofrownicę za każdym razem kiedy pieczemy gofry? Nie.
Smarujesz tylko raz przed pieczeniem.
C. Wypróbuj na swojej gofrownicy czas pieczenia gofrów - to 4-7 minut i zależy od danego typu gofrownicy i mocy.
Mam 750 W gofrownicę i piekę przez 5-7 minut.
2. CIASTO :
A/ powinno być dosyć gęste i nalewać tyle na płytkę gofrownicy, by nie wpłynęło pod płytkę. U mnie nalewam 2-3 łyżki duże stołowe na jedną porcję gofra lub wypróbowaną chochlę - 1 chochla na 1 kwadrat gofra. Najlepiej po upieczeniu gofrownicę od razu wyczyścić na sucho, by nie pozostały w zakamarkach resztki po pieczeniu. Sprawdzić czy pod płytkami nie znajdują się resztki ciasta. Wyczyścić na sucho.
B/ Czy otwierać w czasie pieczenia gofrownicę ? Najlepiej sprawdź na pierwszych sztukach gofrów jak długo piec gofry, by następnym gofrom nie przeszkadzać i nie otwierać gofrownicy. Może pogorszyć się jakość gofrów od częstego otwierania gofrownicy w czasie pieczenia.
C/ Ciasto kolorowe i smakowe: możesz łączyć ciasto z innymi dodatkami np.
; z chlorellą będą miały kolor zielony,
; z kurkumą - żółte...
; ze szpinakiem - zielone,
; z moringą - lekko zielonkawe-seledynowe.
; Kakao - kolor kakaowy.
Z imbirem lub anyżem lub wanilią, kakao , cynamon - dadzą inny rodzaj smaku.
D/ Mąki na gofry - można łączyć z innymi i używać nie tylko pszenne.
D/ Sprawdź kilka różnych przepisów na gofry, nie zrażaj się niepowodzeniami. Trzeba zorientować się jaki przepis nam najlepiej odpowiada.
E/ W czasie pieczenia nadmiar gofrów odkładaj na kratkę, by dobrze obeschły .
Chyba, że gofry mają być mięciutkie, wilgotne, i na ciepło, i na zimno. Wtedy odłóż je jak chcesz, na talerz, do pudełka...przełożone papierem do pieczenia lub folią.
F/ co może wpłynąć na chrupkość - wszystko razem. Dobór składników, temperatura, spulchniacze, rodzaj mąki, długość pieczenia... Za mojego dzieciństwa jadłam w przedszkolu tylko miękkie gofry, być może były to drożdżowe gofry.
G/ sposób z jajkiem - wlać ciasto a po dopieczeniu wlać w wolne miejsce jajko lub dodać całe jajko od razu do wlewanej masy na gofrownicę lub położyć sadzone jajko już po upieczeniu gofra na słono. Podobnie można zrobić dodatek z gotowanych warzyw. Wypróbuję i podam.
H/ Z jakich składników składa się ciasto na gofry ?
Mąka pszenna: - 250-300 -500 dkg
płyny: 170-400 ml.
/mleko, mleko z wodą, kefir, maślanka, woda gazowana/
jaja: 1-5 szt.
tłuszcz: 80-120-250dkg lub ml
/oleje, margaryny i masła rozpuszczone /
cukier : 1łyżeczka do 1/2 szkl.
cukier waniliowy: 1łyżcz- 1op.
/lub olejki , przyprawy np. cynamon, gałka muszkatołowa, kurkuma, kardamon /
proszek do piecz. 1-2 łyżeczki max
/ lub soda, drożdże/
sól : 1 szczypta - 3/4 łżcz.
Przykładowe ZESTAWIENIE RÓŻNYCH PROPORCJI w PRZEPISACH:
Składniki A i B:
Mąka : 500 dkg. ; 250dkg
mleko: 350-400 ml ; 170-200 ml
Jaja: : 5 jaj ; 2 jaja
tłuszcz: 250 dkg ; 125 dkg
cukier : 200 dkg ; 100 dkg
cukier : 200 dkg ; 100 dkg
cukier wanil. 2 op. ; 1 op.
Pr.do p. 2 łyżeczki ; 1-2łyżeczka
sól szczypt ; sól
Składniki C i D
Mąka : ; 300dkg ; 360 dkg
mleko:; 375 ml ; 350 ml
Jaja: : ; 3 szt. ; 2 szt.
tłuszcz: ; 80dkg ; 80 ml
cukier : ; 1 łyżcz. ; 2 łyźki
cukier : ; 1 łyżcz. ; 2 łyźki
cukier wanil.1op. ; 1 op.
Pr.do p. ; 1 łyżcz. ; 1,5 ł-czki
sól ; sól ; 1/2 ł-czki
Składniki na Gofry odmierzane szklankami = 1 szkl to ok. 250 ml. Większe szklanki odmierzą jednocześnie większą ilość mąki i mleka i innych składników, co w sumie nie przeszkadza. Można powiedzieć, że 1 szkl niech stanowi 1 porcję.
Mąka :3 szkl ; 2 szkl. ; 1.5 szkl.
mleko: 1.75 ml ;1,5 szkl. ; 1.5 szkl
Jaja: : 4 szt ; 2jaja ; 2 jaja
tłuszcz: 1/2 szkl ; 1/4 szkl. ; 1/3 szkl.
cukier :1/2 szkl ; 2łyż. ; 1 łyż.
cukier :1/2 szkl ; 2łyż. ; 1 łyż.
cukier wanil.1op. ; 1łyżcz. ;1łyż.
Pr. do.p.1,5 łyżcz.; 2 łżcz. ; 1 łyż.
sól 1/2 łyżecz. ; szczypta ; szczypta
3. WYKONANIE :
A/ osobno białko ubite i osobno połączone składniki. Razem wymieszać.
B/ wszystko razem mixować
C/ Mixuj jaja na pianę najpierw i kiedy znacznie zwiększą objętość dodaj cukier z wanilią. Dodaj rozpuszczony tłuszcz i mixuj.
Potem dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem .
Zmixuj na szybkich obrotach.
4. Konsystencja - dosyć gęste ciasto.
5. PRZECHOWYWANIE :
A/ Czy można odgrzewać gofry w tosterze ? tak
B/ Upieczone Gofry można zamrażać? Tak.
C/ Amatorzy miękkich gofrów mogą przechowywać w folii.
5. WSPOMNIENIA
Kiedy chodziłam do przedszkola, nasza Tanty, czyli ciocia od gotowania, często robiła dla wszystkich dzieci gofry w kształcie serc, najczęściej same lub z dżemem.
Były one miękkie i można było zwijać je w rulonik, zaginać . Były bardzo miłe i delikatne w dotyku dla dziecięcych rączek. Lubiłam je dotykać.
Kiedy po latach w Polsce pojawiły się w sprzedaży chrupkie gofry byłam zdziwiona.
Chrupkie i szorstkie, w dotyku sztywne. Smaczne ale zupełnie inaczej.
Gofry zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem przedszkolnym i kochaną Tanty.
4. Przepisy na gofry na słodko.
1/ Przepis dołączony do zakupionej gofrownicy na 10 gofrów o wymiarach :
Składniki:
500 dkg. // 250g mąki
350-400 ml // 170-200 ml mleka
5 jaj // 2 jaja
250 dkg // 125 dkg tłuszczu
200 dkg // 100 dkg cukru
200 dkg // 100 dkg cukru
2 op. // op.cukru waniliowego
2 łyżeczki // 1łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Wykon:
1/ Mixuj jaja na pianę najpierw i kiedy znacznie zwiększą objętość dodaj cukier z wanilią.
2. Dodaj rozpuszczony tłuszcz
3. Dodaj Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem .
Zmixuj na szybkich obrotach.
Na 1 gofra bierz 2-3 łyżki stołowe ciasta.
2. Gofry z jabłkami - mniej cukru i mleka niż powyżej, więcej jaj, jabłka:
Składniki:
; 250 dkg mąki
; 250 g masła lub margaryny
; 75 dkg cukru
; 4 jaja
; 125 ml mleka
; 300 dkg jabłek
; łyżka tartych migdałów lub orzechów
Wykon: j.w/ lub wszystko zmieszaj.
3. Gofry insprowane Anią - aniagotuje.pl
Składniki: patrz: /dla szklanki o pojemności 250ml/
300 dkg mąki pszennej
1.5 szkl. wody gazowanej lub mleka, kefiru- 375 ml
1.5 szkl. wody gazowanej lub mleka, kefiru- 375 ml
1/3 szkl. topionego masła lub oleju - 80 g
2-3 jaja
2 łyżeczki cukru do słonego gofra a 3-4 łyżki stołowe cukru do słodkich
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
podpowiedzi:
; zamień płyn na mleko, kefir, yogurt, śmietana, woda gazowana, lub połącz.
; 1 cukier waniliowy lub wanilinowy
Mąka: jeśli zrobi się przypadkiem zbyt rzadka masa dodaj z łyżkę lub 2 mąki owsianej /zmielonych płatków owsianych/. Stabilizuje ciasto.
; szczypta soli lub nawet 1/2 małej łyżeczki soli
; gałka muszkatołowa daje wg mnie lepszy smak ciasta.
Konsystencja: powinno to być dosyć gęste ciasto.
Wykon:
1 sposób:
a/ żółtka, mleko, olej, mąka z proszkiem - połącz, zmiksuj...
b/ białka ubij z solą, dodaj cukier .
c/ połącz obie masy - wmieszaj delikatnie pianę w ciasto.
2 sposób: zmieszaj wszystko razem.
3 sposób : 1/ Mixuj jaja na pianę najpierw i kiedy znacznie zwiększą objętość dodaj cukier z wanilią. Dodaj rozpuszczony tłuszcz
; Dodaj Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem .
Mixuj na szybkich obrotach.
3. Gofry
3szkl maki pszennej
3-4 jaja
sól,
1/3-1/2 szkl.cukier
1.75 szklanki wody gazowanej
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól szczypta
4. Szklanka 250 ml.
2 szkl. mąki
1,5 szkl mleka
2 jaja
tłuszcz - 1/2 szkl
cukier - 2 łyżki cukru
2łyżeczki proszku
sól
5. Przepisy na gofry na słono.
Nie dodajemy cukru lub 1 łyżeczkę a więcej o szczyptę soli.
6. Przepisy na gofry warzywne
7. Przepisy na gofry bezglutenowe
8. Przepisy na gofry o zmniejszonej ilości glutenu.
9.Przepis na gofry drożdżowe- zestawienie .
Mąka 300 dkg ; 250dkg
mleko 500ml ; 125 ml
jaja 2 szt ; 2 jaja
tluszcz 100g ; 100 g masła
cukier 1-2łyż. ; 0/ 100g perlistego
cukier wanil. 1 op. ; 1łżcz.
7 dkg drożdży ; 16g.drożdży
sól szczypta ; szczpta
C - Gofry drożdżowe do przechowywania w lodówce
Mąka - 1 szkl.
Mąka - 1 szkl.
mleko - 3/4 szkl.
jaja - 1 szt.
tłuszcz - 4 łyżki masła
cukier - 1-2 ł-żcz.
cukier wanilin. - 1 op.
drożdży - 5 dkg
sól szczypta
Wszystko połączyć. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piec.
Można ciasto trzymać kilka dni w lodówce, mieszając od czasu do czasu . Można piec przez kolejne dni kolejne gofry - można wstawić zaczyn na noc do lodówki. Nakładać potem i piec.
Gofry z cukrem perlistym: nie wypróbowane przeze mnie. Zachowałam ten przepis jako wyjątkowy i do wypróbowania w przyszłości.
W ostatniej chwili przed pieczeniem dodać cukier perlisty lub brązowy lub zwykły a może grubszy /?/... Nakładać do gofrownicy ciasto. Piec. Najlepiej ostudzić na kratce i cukier , który skarmelizował się nada chrupkość gofrowi.
Ciasto nakładać po 1 łyżce, piec.
Przepis do wypróbowania z poniższej strony : Belgijskie gofry z Liege :
https://domowe-wypieki.pl/desery/gofry/1150-gofry-belgijskie-z-liege
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: