kaszka manna
PIECZYWO
czwartek, 18 kwietnia 2024
Kiszona biała włoska kapusta
Budynie zdrowia - kasza manna w malinach
1. Malinowy budyń na soku z buraków z malinami.
2. Malinowa manna na mleku i soku z buraków posypany malinami.
1. Sok z buraków w butelkach jest kwaskowy i mleko na budyń czy kaszę manną zwarzy się. Jak tego uniknąć?
Zagotuj mleko w mniejszej ilości. Mąkę ziemiaczaną rozrób w soku burakowym.
Dodaj sól i cukier lub miód. Kiedy mleko zagotuje się ,wyłącz ogień. Wlej szybko sok z buraków z mąką ziemniaczaną. Szybko mieszaj.
Mozesz wrzucić garść malin w gorący budyń.
Rozlej do pucharków gotowy budyń i posyp malinami.
2/ kasza manna malinowa
Gotujemy małą ilość mleka z solą i 1-2 łyżeczki cukru lub miodu. W ostatniej chwili wlewamy sok z buraków i sypiemy mannę na mleko. Mieszamy cały czas gotując do gęstości i uważając, żeby manna nie przywarła do dna garczka.
Dodajemy łyżke masła. Wyłączamy.
Wrzucamy 1-2 garście malin i wmieszamy w mannę. Rozlewamy gorącą mannę do pucharków lub foremek i posypujemy mannę mrożonymi malinami.
Bardzo smaczny deser dla miłośników zdrowej kaszki. Niestety nie wszyscy mogą ją jeść np bezglutenowcy, alergicy, nadwrażliwi na kaszę.
chleb z ziaren
Postanowiłam opróżnić zapasy ziaren . Zobaczymy jak będzie smakować chleb z ziaren. Zrobię tu na tej stronie kilka różnych chlebków.
1 chleb z ziaren:
Odmierzam ilość pojemnikiem po yogurcie 400 g. Nazwę go pojemnik / w skrócie poj./ a dla innych może być to szklanka lub inna podręczna miarka, większa filiżanka, kubek , pudełko, bidon itp.
1 poj. płatków owsianych
1 poj. całych pestek słonecznika
1/2 poj.całych ziaren płesznika
1/2 poj.siemienia lnianego pełne ziarna
1/3 poj. mielonego ostropestu /trzeba przesiać przez sitko , bo może zostać twarda łuska niezmielona/
1/3 poj.mielone ziarna konopii
1 płaska łyżka stołowa soli1/3 szkl.kaszy manny
2 łyżki miodu gryczanego lub cukru
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
1,5 poj.wody ciepłej
Na internecie można kupić gotową mieszankę ziaren do wypieku takiego chleba z załączonym przepisem.
odczekam teraz 2-2,5 godziny. Och - przeleżał 3 godziny.
Wrzucę do blaszki i będzie się piec w 180 st.C przez 60-70-90 min.
Zobaczę jaksprawdza się ten chleb po zamrozeniu go i co ewentualnie mozna zrobić z tego chleba po upieczeniu jeśli chleb nie uda się.