środa, 23 marca 2016

Korzenne Uszy Hamana - Hamantaschen - o zmniejszonej ilości glutenu - ciasteczka na święto Purim

Nie są to ciasteczka bezglutenowe ale o mniejszej zawartości glutenu ze względu na zastosowaną w części mąkę bezglutenową. (200g mąki orkiszowej na 170 g mąki bezglutenowej).
Maka orkiszowa nie jest bezglutenowa.
Najpierw skrót: łączysz składniki , wałkujesz i formujesz krążki, lepisz trójkątne ciasteczka z nadzieniem, pieczesz w 175 st.C przez 15-18 minut. Polewasz polewą ostudzone ciasteczka, ozdabiasz czym uważasz.

Szczegółowo poniżej:


Przepis skomponowałam ze względu na mniejszą ilość glutenu i bardziej przyjazną dla organizmu mąkę orkiszową.

składniki:
1 szkl mąki orkiszowej (zawiera gluten) - 130g
0,5 szkl mąki orkiszowej (ma gluten) - 70g
1 szkl.Plain White - gotowa 4-składnikowa mieszanka mąki bezglutenowej 
 ( kukurydziana, ziemniaczana, tapioka, gryczana - 170g - zakupiona w    
   koszernym sklepie )
1/2 - 3/4 szkl.cukru cynamonowego
1 jajko
2 łyżki cukru cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz:
100g oleju kokosowego
20g oleju sezamowego
50g oliwy
150g cukru cynamonowego (3/4szkl)
Przyprawy:
po łyżeczce małej - niepełnej :
mielony goździk, mielona gałka
mielone ziele angielskie
mielony kardamon
Polewa : 
z czekolady ciemnej lub białej


Jak zrobić samemu cukier cynamonowy na zapas
wsyp do słoiczka 1/2 kg cukru i wsyp paczkę cynamonu. Wstrząśnij i trzymaj na półce gotowe do użycia. Im dłużej cukier stoi w cynamonie tym intensywniej pachnie.




Jak zrobić cukier cytrynowy na zapas:
 zetrzyj na bardzo drobnej tarce skórkę z 1 cytryny, najlepiej bio-cytryna, połącz z cukrem w średnim większym  słoiku. Zmieszaj cukier i przechowuj w lodówce gotowy do użycia. Mieszaj od czasu do czasu ten cukier, by nie zbił się z czasem w twardą grudę. Jeśli się zbije w całość to również można używać taki cukier cytrynowy - albo kruszysz albo rozpuszczasz wodą. Cukier taki zawsze jest u mnie sypki. Nie ma z nim problemu. Im dłużej cukier ze skórką jest w słoiku tym intensywniej pachnie. 


Poniżej szklanka mąki orkiszowej na wadze.



Nadzienie - aronia cynamonowa lub inny dżemik, konfitura 
czy bakalie, czekolada, masło orzechowe lub masa makowa, marcepanowa.

WYKONANIE:



Przygotowane produkty w misce - tłuszcze, jajo, cukry, przyprawy. Mieszaj pałką do spulchnienia. Nie chodzi o rozcieranie ciasta, bo rozciera się w makutrze a nie w metalowej misce. Po prostu delikatnie mieszaj.
Możesz użyć innego sposobu połączenia składników.
Poniżej wzbogacamy ciasteczka miodem. Tu lipowy miód. Olej kokosowy nie trzeba rozpuszczać, bo bardzo ładnie łączy się z innymi produktami  przynajmniej kiedy miesza się pałką.


Mieszaj: tłuszcze z cukrami +jajo+ przyprawy+ sól .
Osobno zmieszaj widelcem lub palcami mąkę z proszkiem. Potem połącz wszystko razem - masę mokrą z masą sypką i otrzymasz kulę ciasta .





Kiedy połączysz wszystko razem trzeba jak najcieniej rozwałkować ciasto czasami podsypując delikatnie mąką. Wycinaj krążki w cieście. Połóż na środek ciasteczka masę, dżem, owoc, orzech lub czekoladę i zawiń delikatnie z 3 stron w trójkątne ciasteczko.

Pomagałam sobie nożem podnosić rogi ciasteczek. Ciasto akurat z tej mąki trudne do uformowania ze względu na zawartą w nim mąki bezglutenowej.



uwagi: ciasta nie wkładaj do lodówki bo bardzo stwardnieje i nie da się lepić , rozpada się na proszek niemal. Dlaczego? Mało glutenu w mące.



Jeśli już włożysz do lodówki ciasto surowe do leżakowania to żeby przywrócić lepkość dodaj łyżkę dużą yogurtu lub śmietany ściskając ciasto zlep ponownie i potem rozwałkuj delikatnie, formuj ciasteczka.


Pieczenie: 
175st przez 15 min. Zbyt długie pieczenie 25 minutowe- wtedy są zbyt twarde i mogą przypalić się lekko. 



Wykończenie:
Po ostudzeniu pokryj rozpuszczoną czekoladą i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową jak powyżej.

Ciasteczka najlepsze są na 2-3 dzień , bo  kruszeją i są bardziej aromatyczne w smaku.



Radosnego Purim
Powered By Blogger