wtorek, 25 lutego 2020

kiszonki - kiszona kapusta szybko zdrowo i tanio

Krystyna Melita

Posiekaną kapustę i utartą na tarce marchewkę doprowadź do płaczu - czyli po posiekaniu , utarciu na strunie , ubij w garnku np.trzonkiem od moździerza , pięściami lub pałką do ciasta. Wtedy kapusta zmięknie, lepiej puści sok. Posól - na 1 kg kapusty to 1 łyżka stołowa soli. Ubij ją ponownie trzonkiem. Odstaw na 30 minut lub nawet 2 godziny w zależności od tego ile masz czasu lub jak ci pasuje logistycznie.

Po odstaniu nakładaj kapustę do wyparzonych słoików i uciskaj ją ciasno tak, by na koniec pojawił sie sok z kapusty, który zakryje kapustę. Cały czas trzeba uważac czyli upychać kapustę pod sok przez okres kiszenia.


 Sok, który pozostał w garnku po kapuście, wlej do słoików. Zakręć pokrywki ale niezbyt mocno, ponieważ ulatnia się wytwarzane burzliwe powietrze i powinno mieć swoje ujście - też bywa , że w czasie kiszenia odkręcam pokrywki , by ulotnił się "gaz" ze słoika.UWAGA  jeśli masz słoik zamykany na gumki-weki to trzeba co 1-2 dni uchylać, otwierać  pokrywkę na kilka sekund, by nie rozsadziło słoika. 

 

Postaw słoiki na tacy, bo może wyciekać sok ze słoika w czasie fermentacji. Po 3-4 dniach pojawi sie pierwszy kwas , potem trzymam słoiki z kapustą w lodówce . Raz dziennie możesz zaglądać i dociskać kapustę widelcem lub łyżką, by była pokryta sokiem. Do momentu ustania burzliwej fermentacji.


 Poniżej na prawo: kapusta z koprem zielonym . Po lewej: kapusta z koprem i marchewką. Widoczna jest różnica kolorystyczna między nimi. 
Kapusta z kminkiem wpada w odcień szary dlatego zawsze warto dodać tartej marchewki . Wtedy kiszona kapusa ma ładniejszy odcień. 

Kapusta po ukiszeniu może stać wiele tygodni w lodówce , chrupiąca i pyszna, po której nie odczuwam bólów mięśni  lub jelit. Nie mogę tego powiedzieć o kapuście kupnej. Od wielu lat robię kiszoną kapustę, najczęściej z 1 kapusty. Wiem co tam jest, bez chemii, sztucznych hormonów i innych dodatków. 


NIC    SIĘ   NIE    MARNUJE 
ZAWSZE SIĘ PRZYDA

Jak wykorzystać całą kapustę łącznie z głąbem? Włóż do woreczków pokrojony głąb , odrzucone czyste liście i schowj do zamrażalnika. To zawsze dobry dodatek do zup lub rosołów. Można przy okazji dodać do kapusty po kawałku marchewki, pietruszki i selera i zamrozić całość jako włoszczyzna do zupy. Oczywiście po ugotowaniu czasami trzeba wyrzucić twarde części głąbu ale smak odda zupie najpierw.


Mój ulubiony przesmaczny zestaw :
 gruby plaster ziemniaka, położona kiszona kapusta i na to twaróg.
Można polać olejem lnianym Budwigowym 
lub rzepakowym nierafinowanym z pierwszego tłoczenia na zimno.


Smacznego i zachęcam do kiszenia kapusty w domu. To naprawdę szybka sprawa. Najtrudniejszy w tym zajęciu to krojenie kapusty ale potem masz w lodówce wspaniałą kapustę kiszoną do pojadania, pierogów, gotowanej, kapuśniaka , na kanapki czy jak powyżej na szybką i zdrową przekaskę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz:

Powered By Blogger