niedziela, 5 lipca 2015

Chałka - tarcza słoneczna

Przepis klasyczny. Zmieszane 2 gatunki mąki: nr.400 i tortowa. Chałka zrobiona z 3/4kg.mąki.  Ułożone chałki w kształcie tarczy zegarowej. Może to być kwiat. Gotowa na podzielenia-rozerwania między 9 osób: 4 większe chałki, 4 mniejsze chałki i na środku podwójna bułeczka.
(tu przepis dokładniejszy wg.poprzednio pieczonej chałki Chałka Klucz)



Ciasto gotowe, wyrośnięte i wstrząśnięte .

Układamy podstawowy kształt od razu na blaszce lub ruszcie-prętach wyłożonej pergaminem do pieczenia ciast. Kup taki pergamin, którego nie trzeba smarować tłuszczem.
Jeśli nie masz takiego gotowego do pieczenia pergaminu, to posmaruj go olejem ale już nie opruszaj mąką czy tartą bułka.
 Na środku mała bułeczka z ciasta. Formujesz 4 większe chałeczki na godzinach: 15.00; 18.00; 21.00; 00.00; 


Teraz formujesz 4 mniejsze chałeczki i ułożysz je między większymi . 
Układamy warkocze i podkładamy pod pierwszą bułeczkę środkową, by po upieczeniu nie rozpadła się cała kompozycja.




Na środku zrób kolejną bułeczkę-chałeczkę. 
Posmaruj ją od spodu wodą i przyłóż do spodniej bułeczki. 
W czasie pieczenia połączą się i środek kompozycji będzie wyróżniać się.

 

Z tego podstawowego powyżej wzoru możesz zmienić  wygląd chałki-tarczy . Jak?
Układając w różny sposób warkocze chałki. Oto kilka przykładów.






Piętrowa chałeczka na środku:

Po upieczeniu tak wygląda:














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: