poniedziałek, 8 grudnia 2014

Chałka 10 przykazań - autorski przepis


Urodziny tej chałki to 28 XI 2014 rok;
To duża chałka z 1 kg.mąki pszennej.To 10 bułeczek otoczonych warkoczem i wetkniętymi między bułeczki i warkocz 10 jajkami w skorupkach ugotowanymi na twardo.

Składniki: 
1kg.mąki pszennej; 
2,5 szkl.wody; 
1 duża płaska łyżka soli Ciechocińskiej - jest mniej słona; 
2 płaskie łyżki cukru; 
3-4 łyżki oleju lub oliwy; 
5 dkg.drożdży.
10 ugotowanych jaj na twardo





WykonanieTo ciasto na chałkę z 1 kg. mąki :


 Ciasto wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz). Po tym czasie znowu ugniatamy krótko ( 1 minutkę) ciasto i  dzielimy na 2 części. 
a) Z jednej robimy 10 bułeczek, które układamy w dwóch rzędach na środku dużej blachy. 
b) Drugą część ciasta dzielimy na 3 części i robimy wieniec-warkocz na tyle długi, by otoczył te 10 bułeczek. Jajka w skorupkach są ugotowane na twardo i umieszczamy je między bułeczkami a warkoczem - w dwóch rzędach.
Posmaruj chałkę wodą z cukrem lub rozbełtanym jajkiem.

Czekamy aż chałka na blaszce niemal podwoi objętość (ok. 30-45 min.) i wkładamy na 20 min. do nagrzanego piekarnika 200st.C. Uważaj, żeby zbytnio nie wyrosła przed włożeniem do piekarnika, bo po włożeniu do piekarnika może lekko opaść. 
Mała porada:
Jeśli opadnie ciasto przed włożeniem do piekarnika to potrząśnij blachą i lekko ciastem i poczekaj aż znowu urośnie. Inne wyjście? Zbierz ciasto z blachy i ponownie zagnieć i ułóż chałkę na blaszce tylko nie dopuść tym razem do przerośnięcia. Czasami lepiej wcześniej włożyć do piekarnika ciasto niż zbyt późno.





Te kółeczka żółte to miejsce bułeczek.


Mała porada
 :kiedy zacznie rosnąć ciasto na blaszce to delikatnie sprawdź i "dokręć" jajka w chałkę, bo mogą być wypychane do góry i jak wstawisz do piekarnika to wypadną ze swoich miejsc.



Możesz podać chałkę na dwa sposoby : z jajkami w skorupkach lub jajkami bez skorupek. Po wystudzeniu chałki trzeba wyjąć jajka i obrać ze skorupek a potem ponownie je włożyć do gotowych miejsc w chałce. O tyle jest to wygodniejsze dla gości, że nie muszą trudzić się obieraniem i składowaniem skorupek. Poniżej chałka z jajkami bez skorupek. Możesz ściąć czubki i udekorować majonezem lub pastą. Chałkę raczej dzieli się na cząstki niż kroi. Ale to już zdecyduj sam.



Powyżej chałka z jajkami bez skorupek.


A to schemat chałki 10 przykazań. Jeśli chcesz skopiuj go sobie i wypróbuj ten przepis. Chałka zajmuje sporo miejsca na stole, ale jest efektowna i pięknie wygląda. Ta chałka zastąpi na stole podane tradycyjne pieczywo. Ilość chałki z 1 kg. mąki wg.powyższego przepisu odpowiada = 2 chleby lub 2 duże chałki.


Chałkę możesz zmodyfikować  dodając trochę mleka np. 1/2 szklanki mleka zamiast 1/2 szklanki wody. Możesz dodać 1-2 łyżki śmietany. Zmieni to trochę smak i lekko wybieli ciasto. Jeśli ktoś stosuje kuchnię izraelską, w myśl tej sztuki gotowania, nie można chałki na mleku podawać równocześnie z daniami mięsnymi czy wędliną.
Najlepsza podana w dniu pieczenia. 
Upieczoną i owiniętą w płótno , schowaną w zamkniętym pojemniku w lodówce, możesz  przechowywać ją przez 6 dni. Przynajmniej moja tyle wytrzymała.
Jeśli pozostaną resztki chałki możesz je ususzyć i pokruszyć na tartą bułkę lub zalać gorący mlekiem, posłodzić , dodać trochę rodzynek lub niekoniecznie, i już kolejne danie gotowe. 

Życzę zdrowia. Melita










Pasztet bez mięsa pyszny i pożywny

Pasztet jarski fasolowo - pieczarkowy







Składniki:
fasola: 0,5 kg suchej , namoczyć, ugotować, zemleć
pieczarki:  0,5 kg przesmaż z cebulą i czosnkiem
cebula: 2-5 cebul do 0,5 kg
czosnek: kilka ząbków
jaja całe:  3-4
przyprawy: gałka muszkatałowa - maksymalnie 1/2 małej łyżeczki (konieczna, bo nadaje pasztetowy smak ), pieprz,
chili, majeranek, sól , 
przecier pomidorowy  2-3 łyżeczki 
musztarda  1-2 łyżeczki,
majeranek, może być sos indyjski lub sojowo-grzybowy.
1/3 szkl.oliwy lub oleju
1-2 łyżki bułki tartej do pasztetu 
2-łyżki bułki tartej do posypania natłuszczonej blaszki i wierzchu pasztetu.


Co do zmielenia? - ugotowana fasola, pieczarki, cebula i czosnek; Dosmacz po swojemu składniki. Koniecznie musi być gałka muszkatołowa jednak nie przesadź z jej dodaniem, bo zbyt dużo tej przyprawy zniszczy smak. 

Połącz wszystkie przygotowane składniki. Włóż do wysmarowanej i oprószonej mąką lub tartą bułką lub płatkami owsianymi blaszki.
Posyp po wierzchu bułką tartą. Pokrop po wierzchu olejem lub połóż cząstki tłuszczu. Wtedy pod wpływem wysokiej temperatury pasztet będzie miał zrumienioną, chrupiącą skórkę.

Pieczesz 1 godz w 170 st.C  i jeśli jest potrzeba, a chcesz , by pasztet był chrupiący na zewnątrz - to podpiecz jeszcze 15 min na 200stC ; Musisz być jednak czujny, by nie przypalił się. Zależy wszystko od kuchenki i jak wysoko ustawiłeś pasztet w kuchence.



Pasztet jest naprawdę pyszny i nie różni się zbytnio smakiem od pasztetu mięsnego. Jeśli nie jesz mięsa, a tęsknisz do pasztetu -  koniecznie spróbuj. Odżywczy , zdrowy i sycący.  
Mela.


Mak i makowe mieszanie

Makowa tradycja - proste i szybkie dania do świątecznego pojadania i czy mają sens te zastosowania.

Dlaczego święta związane są z makiem, makowcami, kutią itp?


Przy tak obfitym jedzeniu świątecznym, 
perystaltyka jelit wydaje się elementem koniecznym.



Mak jak zdrowa lokomotywa ładunki świąteczne przepycha, popycha,
by nic się na torach nie zablokowało
i do przodu w miarę systematycznie pociąg przesuwało.




Mak na święta niejednego człowieka uratował 
od przestoju wagonów towarowych,
tego dnia do pełna naładowanych i przeciążonych.



Jedz mak pod wszelką postacią w czas świątecznego pojadania,
by nie dopadły Cię żołądkowo -jelitowe niedomagania.




Zaczęliśmy temat od końca... niemal dosłownie
podstawy do prostego dania przypominamy naszej głowie.
Ponieważ pszenica długo się gotuje
wpadłam na pomysł:  mak z pęczakiem połączyć spróbuję.

Pęczak ugotuj w dużej ilości wody, 
by z przypaleniem nie było przygody.
Wodę dolewaj w miarę potrzeby i mieszaj często,
sprawdzaj czy na dnie garnka nie zrobiło się nazbyt od kaszy gęsto.
To małe przypalenia  niebezpieczeństwo.
Więc mieszaj, sprawdzaj , pokręcaj łychą
a potem niech kasza poczeka z 20 minut pod pokrywą.
Potem na sitko wszystko przerzuć
i zimną wodą dokładnie, jak makaron gotowany, przepłucz. 
Wtedy ziarenko odstanie od ziarenka szybko. 
I tak otrzymasz kaszę pęczak na sypko.

Teraz moment najważniejszy nastąpi i smaków próbowanie:
Kaszę pęczak + mak z bakaliami i zapachami czeka dokładne mieszanie.


Najprostsze i najszybsze słodkie dania z makiem, wystarczy samemu tylko dosmaczyć dodatkowym zapachem czy bakaliami:

1) Ugotowany ryż + mak z bakaliami = wymieszać = GOTOWE !!!

2) Ugotowana pszenica+ mak z bakaliami =wymieszać =GOTOWE !!!




3) Ugotowany pęczak + mak z bakaliami= wymieszać = GOTOWE !!!

4) Ugotowany makaron + mak z bakaliami=wymieszać  = GOTOWE !!!

5) Lane kluski + mak z bakaliami = wymieszać  = GOTOWE !!!

Trudniejsze dania z makiem:

1) Pierożki z makiem i bakaliami = GOTOWE !

Makowe dania konieczne w święta do zdrowego pojadania.

melka

Powered By Blogger