Sernik Amosa z figami. Dlaczego Amosa?
Amos był prorokiem. Opisane są jego proroctwa w Biblii w Księdze Amosa.
Był nacinaczem fig. proces nacinania jest interesującym zjawiskiem w uzyskiwaniu lepszych plonów. Czasami zranienie pozwala nam szybciej dojrzeć lub zmądrzeć.
Typowe polskie produkty w serniku + figi + ziemniak + marchew:
Mozesz sernik zrobić wg swojego przepisu dodając jedynie gotowaną zblendowaną marchew i pokrojone figi.
Typowe polskie produkty w serniku + figi + marchew:
1250 dkg twarogu krowiego
1250 -1500 dkg ugotowanego z solą polskiego zieminiaka
3 duże marchwie
masło - tyle ile masz - 100-200 dkg
jaja - ile masz - mogą być 3-6 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1łyżka kaszy mannej
cukier lub miód do smaku
olejek cytrynowy
Mozesz wszystko od razu zblendować i na koniec wrzucić figi opruszone maką lub zrobić wg ponizszej kolejności.
Senik ma bardzo ładny kolor od marchwi morelowy lub lekko brzoskwinkowy . Bez obawy smakuje jak normalny sernik.
Figi pokroić ale nie tylko na połowę, bo to są za duze kawałki w serniku. Przynajmniej pokrój na 4 części lub drobniej ale nie za drobno, bo zginą w serniku. Kiedy pokroisz wytarzaj je w mące pszennej , wtedy będą lepiej utrzymywały się w seniku w czasie wypieku.
Wykonanie II:
1.Ugotuj ziemniaki z marchwią. Wystudź przeciśnij najlepiej w maszynce lub przez praskę razem z twarogiem i cukrem lub miodem.
Uwaga: Nie blenduj samych ziemniaków ugotowanych, bo rozwodnią się i wyjdzie dziwna masa. Jeśli blendujesz to od razu z marchwią, twarogiem i z cukrem. Część cukru zostaw na kogla mogla z jajek, które wlewasz na koniec do masy twarogowej.
2. Dodaj do masy mąkę ziemniaczaną i kaszę manną, olejek cytrynowy.
3. wrzuć figi oprószone w mące.
4. Całość przelej do blaszki lub 2 blaszek lub do foremek na babeczki. Przedtem je posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Wstaw do już nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok.45-60 min.
Babeczki krócej. W każdej babeczce powinna być figa.
Zanim figa znajdzie się w serniku odbywa swoją długą drogę życiową.