PIECZARKI NADZIEWANE WARZYWAMI Z SEREM GOUDA:
Makaron u góry : suchy;
Makaron poniżej : po ugotowaniu;
Nie ma dużej różnicy. Z czasem ciemnieje na bardziej zieloną.
; pokrojony w cząstki kalafior - ok.100-200g.
; 1 marchewka rozdrobniona
; 1-2 ząbki pokrojonego czosnku
; 2 łyżki czubate ziaren słonecznika
; czubrica czerwona, trochę żółtej, sól, pieprz
; 1 pomidor pokrojony w cząstki
; 1-2 łyżki oleju
; 1 czubata łyżeczka pasty papryczek chilli w oliwie z oliwek
; odkrojone nóżki z pieczarek drobno pokrojone
; ser żółty Gouda pokrojony w gruba kostkę = 100-150 g; Dodajemy go na 1 minutę przed zakończeniem duszenia.
; bułka tarta do posypania pieczarek tuż przed wstawieniem do piekarnika.
Wykonanie :
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kalafior i chwilkę dusimy. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki bez sera i bułki tartej. Chwilę dusimy i podlewamy lekko wodą, mieszamy od czasu do czasu. Potem odparowujemy warzywa. Na minute pod koniec duszenia wrzucamy pokrojony w kostkę ser żółty, mieszamy.
Cała operacja trwa ok.15 min.
Nadziewamy duże pieczarki i posypujemy lekko bułką tartą z wierzchu. Włączyłam na 15-170st. C z nawiewem na 15min, a potem na normalne pieczenie- 5-10 min.
Smaczne, przynajmniej dla mnie. Syte. Makaron rewelacyjny.
A tu chwilka na zabawę z makaronem:
Kwiat pieczarkowy w liściach.
Do następnego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: