czwartek, 25 czerwca 2015

Makaron szpinakowy i nadziewana pieczarka

 Nareszcie natknęłam się na fantastyczny włoski makaron szpinakowy. Wart swojej ceny. Nie tylko smaczny. Najczęściej makarony kolorowe, tracą swoją barwę , bo barwnik przechodzi do wody w czasie gotowania. Ten makaron zachowuje swoją ciepłą barwę zieleni po ugotowaniu. Nie barwi wody, w której gotuje się. Jestem alergiczką i uczulenie przychodzi czasami nagle i nie wiedząc dlaczego. Po spożyciu  tego makaronu jest wszystko w porządku. Przyswoił się nadzwyczaj dobrze i był pyszny. Nawet nie robiłam sosu , by dodać do tego dania. Następnym razem.



PIECZARKI NADZIEWANE WARZYWAMI Z SEREM GOUDA:


Makaron u góry : suchy; 
Makaron poniżej : po ugotowaniu;
Nie ma dużej różnicy. Z czasem ciemnieje na bardziej zieloną.
 

 Na patelni dusimy warzywa w ilości nadzienia do 6 pieczarek - wszystkiego niewiele , podlewając raz lekko wodą . Potem odparowujemy, by masa nie pływała w wodzie:
; pokrojony w cząstki kalafior - ok.100-200g.
; 1 marchewka rozdrobniona
; 1-2 ząbki pokrojonego czosnku
; 2 łyżki czubate ziaren słonecznika
; czubrica czerwona, trochę żółtej, sól, pieprz
; 1 pomidor pokrojony w cząstki
; 1-2 łyżki oleju
; 1 czubata łyżeczka pasty papryczek chilli w oliwie z oliwek
; odkrojone nóżki z pieczarek drobno pokrojone
; ser żółty Gouda pokrojony w gruba kostkę = 100-150 g; Dodajemy go na 1 minutę przed zakończeniem duszenia. 
; bułka tarta do posypania pieczarek tuż przed wstawieniem do piekarnika.


Wykonanie :
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy kalafior i chwilkę dusimy. Potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki bez sera i bułki tartej. Chwilę dusimy i podlewamy lekko wodą, mieszamy od czasu do czasu. Potem odparowujemy warzywa. Na minute pod koniec duszenia wrzucamy pokrojony w kostkę ser żółty, mieszamy.
 Cała operacja trwa ok.15 min. 


Nadziewamy duże pieczarki i posypujemy lekko bułką tartą z wierzchu. Włączyłam na 15-170st. C z nawiewem na 15min, a potem na normalne pieczenie- 5-10 min. 

Smaczne, przynajmniej dla mnie. Syte. Makaron rewelacyjny.

Jedna duża nadziewana pieczarka warzywami i serem wystarczy na jedną osobę. Chyba, że zejdą się głodomorki.


A tu chwilka na zabawę z makaronem:


Kwiat pieczarkowy w liściach.


Do następnego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: