niedziela, 28 sierpnia 2016

Jak wyhodować kiełki roślinne z nasion ?

Kiedy ostatnio natrafiłam na kiełki zakupione w sklepie miały zapach pleśni czy środka przeciwbakteryjnego.  A kiełki w pudełeczku powinny nadal rosnąć po przepłukaniu, jednak tak nie stało się. Postanowiłam robić kiełki sama, żeby uniknąć takich przykrych niespodzianek.



To bardzo proste wyhodować kiełki a ich smak i bogactwo witamin wynagradza wszelki nawet najmniejszy wysiłek włożony w hodowlę. 



Widziałam jak to robi się w kiełkownicach. Myślę, że domowym sposobem hodowanie kiełków w zwykłych szklanych zakręcanych słoikach jest o wiele lepsze a może i bezpieczniejsze od hodowli na plastikowych półeczkach kiełkownic. 


Cały proces w wielkim skrócie:
1. Moczysz najpierw nasiona w słoiku szklanym - w zależności od nasion jest różny czas moczenia i sposób hodowania ( taca lub słoiczki) a potem przekładasz do słoiczków szklanych na czas kiełkowania.
2. Nasiona kiełkują w słoiczkach i trzeba je 2-3 razy dziennie płukać czystą i świeżą wodą.

I to wszystko. Możesz je jeść już na 3 dzień.

Czyli:         MOCZENIE, KIEŁKOWANIE I ZJADANIE.

Plastikowe pojemniki mogą powodować psucie się kiełków lub słabszy ich wzrost.

Co jest potrzebne aby wyhodować kiełki ?





1. Nasiona przeznaczone do kiełkowania. 
  To ważne, by nie przeznaczyć do kiełkowania nasion przeznaczonych do wysiewu do gruntu, ponieważ są z dodatkiem środków ochronnych






2. Zwyczajny słoik, słoiki szklane bez pokrywek i taca ( taca jedynie do nasion śluzowatych)



3.  Gaza kupiona w aptece lub gaziki
  - gaziki kupuje się pod wymiar czyli taki, by pokryła wierzch słoika i moznabyło zawiązać dla wygody odprowadzania wody i płukania nasion
  - dużą gazę trzeba ciąć na odpowiednie kawałki ale do wysiewania na niej 
    kiełków na tacy jest idealna


4. Gumka recepturka lub grubsze nici bawełniane lub lniane
Gumki są wygodniejsze i szybciej nakłada się na słoiki z gazą. Jednak to też chemia. Sam zdecydujesz co użyjesz .

Nici naturalne dłużej się zakłada i wiąże na słoiczku. Za każdym razem kiedy sięgamy po kiełki do zjedzenia trzeba wiązać od nowa. Może być trochę kłopotliwe. Ale to nie przeszkoda.

5. Przegotowana zimna woda do zalania nasion dla namoczenia ich w pierwszej fazie przed właściwym kiełkowaniem oraz do płukania kiełków.
; do płukania nasion wystarczy kranówka (przynajmniej tu gdzie mieszkam); Niektórzy wskazują , by przefiltrować wodę lub używać butelkowanej.

Wodę po płukaniu kiełków czy moczeniu ziaren można podobno używać do podlewania kwiatów doniczkowych. Nie wpadłam na to wcześniej.


6. Ręcznik płócienny lub papierowy do przykrycia słoiczków z kiełkami w pierwszych dniach kiełkowania.




Co trzeba wiedzieć o nasionach do kiełkowania?
- muszą to być nasiona nie do wysiewu do gruntu ale z przeznaczeniem do spożycia czyli kiełkowania bez dodatkowych środków chemicznych ochronnych.
- trzeba umieć dobrać ilość nasion do wielkości słoiczka. Nie notowałam do tej pory takich szczegółów ale może zacznę.
Czasami weźmiesz niewiele nasion a potem nie mieszczą się kiełki w słoiczku.

- płukanie nasion odbywa się 2 x dziennie i zajmuje kilka minut -
  to bardzo krótka akcja 

Gdzie kupisz nasiona do kiełkowania? 
- w sklepach ze zdrową żywnością
- w sklepach zielarskich
- przez internet w sklepach z żywnością Bio lub Eko

Z moich obserwacji wynika, że nasiona  Bio mają większą siłę kiełkowania.




Przestrzeń do kiełkowania:
Zastanów się: w którym miejscu w kuchni będzie się hodować kiełki. Przez pierwsze 2-3 dni to miejsce będzie zajęte na słoiczki. Potem można trzymać je w lodówce w tych samych słoiczkach lub w innych pudełeczkach. Oczywiście nadal płukać 2xdziennie dla utrzymania świeżości.

Czy kiełki mogą się zepsuć i jak odróżnić zepsute od zdrowych?
Mogą się zepsuć i wtedy wyrzuć je i nie jedz. 
Przez cały proces trzeba je wąchać czy przyjemnie pachną lub czy zaczynają cuchnąć.
Nie zdarzyło mi się, by kiełki zepsuły się ale widziałam zieloną rzęsę wodną i smród nie do wytrzymania w kiełkownicy u pewnych znajomych.

Kiełki zdrowe mają przyjemny i lekki zapach.
Kiełki zarażone, chore - po prostu mają smrodek, nieprzyjemną woń.
Płukanie wodą 2xdziennie utrzymuje świeżość kiełków i powinno być wszystko w porządku.


Wypraktykuję tu różne przepisy z kiełkami. Są tak pyszne, że możesz jeść je same. Poniżej zrobiłam sałatkę z pomidorów z cebulką, solą i pieprzem, jako dodatek różne kiełki. Pyszne śniadanko.


Powyżej kiełki lucerny, wiesiołka, brokułów, fasolki mung, rzodkiewki - wyhodowane w 3 dni. 
Opłukane ziarna moczyły się najpierw w wodzie przez 4 godziny w słoikach a potem założyłam gazę na słoiczki, odlałam wodę i ustawiłam je skośnie, do góry dnem, w miseczkach metalowych.
Kiedy płuczesz potem kiełki wystarczy wlewać bezpośrednio wodę przez założoną gazę do słoika, zakręcić słoikiem do zawirowania kiełków i ponownie odlewamy, odcedzamy wodę (cały czas gaza jest założona na słoiku, pełni rolę sitka, daje dostęp powietrza) i ustawiamy skośnie słoik, by wyciekł nadmiar wody a kiełki rosły sobie w spokoju.



Nauczyłam się hodować kiełki wiele lat temu. Pomogła mi w tym książka "Leki z Bożej apteki". 10 kartek z tej książki dało mi podstawy do hodowli. Świetna sprawa. A teraz kolejne kiełki: słonecznik.



Dziś kolejne ziarno: wyłuskane nasionka słonecznika.
Leżakują teraz w wodzie do jutra czyli przez ok.16 godzin. 
Jutro porobię zdjęcia i opiszę ich hodowlę.
Zapraszam jutro . Spróbuję zrobić Musli z kiełków.

Następny dzień- poniedziałek: przebrałam trochę ziarenka namoczone, by oddzielić od całych ziarenek to co nie jest całym ziarenkiem czyli osłonki, kawałki nasion. Mogą spowodować gnicie nasion lub kiełków.


Ziarna słabo kiełkują narazie - prawie nie ma żadnych zmian. 
Zobaczymy jutro - we wtorek.
2-3 razy opłukałam je w słoiku i leżą w słoiku odwróconym do góry dnem.
...cdn ;


 Powinno się przebrać ziarna po namoczeniu, by oddzielić wszystko co nie jest zdrowym , całym ziarnem np: łupinki czy kawałeczki ziarna. Mogą spowodować gnicie.



 Wytnij kawałek gazy i zamocuj nicią na słoiku.




Przekręć słoik z nasionami i tak zostaw w miseczce. W ciągu dnia 2-3 razy płucz pod wodą kiełki.
To znaczy wlewasz wodę do słoika przez gazę, kręcisz słoiczkiem  czy wirujesz nasionami i wodą po czym odlewasz i znowu stawiasz słoik do miseczki.

wtorek - 3 dzień i nic. Kupione ziarna słonecznika jako Bio i proces nie posuwa się do przodu. Zupełnie inaczej było z lucerną, wiesiołkiem, fasolką mun, rzodkiewką i brokułami. Rosły w oczach. Czekam dalej.

cdn.

Kilka przepisów z kiełkami i kolejne hodowle kiełków tu będę dołączać:

1.
Tu przepis na maślankę z kiełkami https://pliplajnia.blogspot.com/2016/08/maslanka-z-kiekami.html









3. Hodowla kiełków fasolki Mung, soczewicy i ciecierzycy
     https://pliplajnia.blogspot.com/2016/09/kieki-z-soi-ciecierzycy-i-soczewicy.html







4. Kapusta gotowana z kiełkami mung i soczewicy
https://pliplajnia.blogspot.com/2016/09/gotowana-kapusta-z-kiekami-soczewicy-i.html






2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis, przyjemnie się czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy tak nie robilam kielkow.teraz juz wiem wszystko..dzis robie.Sylwia-dawna sasiadka..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

wpadnij na komentarz: