czwartek, 18 kwietnia 2024

Budynie zdrowia - kasza manna w malinach

1. Malinowy budyń na soku z buraków z malinami.

2. Malinowa manna na mleku i soku z buraków posypany malinami.


1. Sok z buraków w butelkach jest kwaskowy i mleko na budyń czy kaszę manną zwarzy się. Jak tego uniknąć?

Zagotuj mleko  w mniejszej ilości. Mąkę ziemiaczaną  rozrób w soku burakowym.

Dodaj sól i cukier lub miód. Kiedy mleko zagotuje się ,wyłącz ogień. Wlej szybko sok z buraków z mąką ziemniaczaną. Szybko mieszaj.

Mozesz wrzucić garść malin w gorący budyń.

Rozlej do pucharków gotowy budyń i posyp malinami.




2/ kasza manna malinowa

Gotujemy małą ilość mleka z solą i 1-2 łyżeczki cukru lub miodu. W ostatniej chwili wlewamy sok z buraków i sypiemy mannę na mleko. Mieszamy cały czas gotując do gęstości i uważając, żeby manna nie przywarła do dna garczka.

Dodajemy łyżke masła. Wyłączamy.

Wrzucamy 1-2 garście malin i wmieszamy w mannę. Rozlewamy gorącą mannę do pucharków lub foremek i posypujemy mannę mrożonymi malinami. 

Bardzo smaczny deser dla miłośników zdrowej kaszki. Niestety nie wszyscy mogą ją jeść np bezglutenowcy, alergicy, nadwrażliwi na kaszę.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz:

Powered By Blogger