1. Malinowy budyń na soku z buraków z malinami.
2. Malinowa manna na mleku i soku z buraków posypany malinami.
1. Sok z buraków w butelkach jest kwaskowy i mleko na budyń czy kaszę manną zwarzy się. Jak tego uniknąć?
Zagotuj mleko w mniejszej ilości. Mąkę ziemiaczaną rozrób w soku burakowym.
Dodaj sól i cukier lub miód. Kiedy mleko zagotuje się ,wyłącz ogień. Wlej szybko sok z buraków z mąką ziemniaczaną. Szybko mieszaj.
Mozesz wrzucić garść malin w gorący budyń.
Rozlej do pucharków gotowy budyń i posyp malinami.
2/ kasza manna malinowa
Gotujemy małą ilość mleka z solą i 1-2 łyżeczki cukru lub miodu. W ostatniej chwili wlewamy sok z buraków i sypiemy mannę na mleko. Mieszamy cały czas gotując do gęstości i uważając, żeby manna nie przywarła do dna garczka.
Dodajemy łyżke masła. Wyłączamy.
Wrzucamy 1-2 garście malin i wmieszamy w mannę. Rozlewamy gorącą mannę do pucharków lub foremek i posypujemy mannę mrożonymi malinami.
Bardzo smaczny deser dla miłośników zdrowej kaszki. Niestety nie wszyscy mogą ją jeść np bezglutenowcy, alergicy, nadwrażliwi na kaszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: