wtorek, 23 sierpnia 2016

Chleb z mąką sojową Wyśmienity

Jak piec, jak się zachowuje ta mąka? 
Składniki: jak na klasyczne pieczywo.
; ok. 500-700g mąka pszenna wrocławska
; maślanka z wodą
;200-240 g mąki sojowej
; 2 łyżki cukru
; 1 łyżka soli
; 5g drożdży


Maka sojowa w pieczywie sprawia, że chleb, bułki dłużej się pieką i może lekko przypalać się wierzch pieczywa. Poza tym przesmaczne pieczywo, nabiera pięknego koloru,sprężyste po upieczeniu i wow...będę dodawać tę mąkę jak najczęściej.


Przygotowujesz ciasto , wyrasta i przekłądasz do foremki. 
Po wyrośnięciu w foremce wstawiasz do nagrzanego piekarnika 200st.C.
Jaki jest czas pieczenia chleba z dodatkiem mąki sojowej? O 10-15-20 minut dłużej niż normalnie w zależności od wielkości foremek. 
Czyli jeśli wypiekasz lekkie pieczywo normalnie 20-35 minut to z mąką sojową piecze się dłużej o około 10-20 minut.Po pierwszych 25 minutach pieczeniach trzeba sprawdzać patyczkiem wypieczenie czyli wkładasz patyczek szaszłykowy do ciasta co kilka minut i obserwujesz czy patyczek wyjmujesz czysty z ciasta. Jeśli oblepia się ciastem to oznacza, że jeszcze pieczywo jest surowe w środku.


 Wprawdzie dziurka-serduszko w chlebie wypiekło się przypadkiem ale dziurki w pieczywie są imponujące. 


Chlebki z mąka sojową są sprężyste. 

 Uwaga: maka sojowa pod wpływem temperatury zmienia kolor w czasie pieczenia i może się przypalać wierzch pieczywa. Dlatego warto położyć po 20 minutach pieczenia na wierzch papier do pieczenia . To ochroni przed przypalaniem.

Smak??????
Wyśmienity 

pozdrawiam Mela





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: