Jak piec, jak się zachowuje ta mąka?
Składniki: jak na klasyczne pieczywo.
; ok. 500-700g mąka pszenna wrocławska
; maślanka z wodą
;200-240 g mąki sojowej
; 2 łyżki cukru
; 1 łyżka soli
; 5g drożdży
Przygotowujesz ciasto , wyrasta i przekłądasz do foremki.
Po wyrośnięciu w foremce wstawiasz do nagrzanego piekarnika 200st.C.
Jaki jest czas pieczenia chleba z dodatkiem mąki sojowej? O 10-15-20 minut dłużej niż normalnie w zależności od wielkości foremek.
Czyli jeśli wypiekasz lekkie pieczywo normalnie 20-35 minut to z mąką sojową piecze się dłużej o około 10-20 minut.Po pierwszych 25 minutach pieczeniach trzeba sprawdzać patyczkiem wypieczenie czyli wkładasz patyczek szaszłykowy do ciasta co kilka minut i obserwujesz czy patyczek wyjmujesz czysty z ciasta. Jeśli oblepia się ciastem to oznacza, że jeszcze pieczywo jest surowe w środku.
Chlebki z mąka sojową są sprężyste.
Uwaga: maka sojowa pod wpływem temperatury zmienia kolor w czasie pieczenia i może się przypalać wierzch pieczywa. Dlatego warto położyć po 20 minutach pieczenia na wierzch papier do pieczenia . To ochroni przed przypalaniem.
Smak??????
Wyśmienity
pozdrawiam Mela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: