piątek, 7 kwietnia 2017

Jak zrobić szybko macę pesachową

Mamy macę zwykłą i pesachową. Czym się różnią ? Nie zawsze masz taką macę w domu lub zapomniałaś kupić czy zamówić, a tu potrzebujesz macę na Pesach i Przaśniki. Co robić? Sameemu zarobić i upiec. Oczywiście, że najlepiej kupić oryginalną w koszernym sklepie wyrabianą w koszerny sposób.

Potrzebujesz mąkę pszenną 2 szklanki i ciepłą wodę w ilości: 2/3 szklanki, nie dodajemy  soli. Tajemnicą dobrej macy i sprawnego zarobienia ciasta jest właśnie ciepła woda.

Czy możesz użyć  podwójną porcję lub potrójną porcję ? 
- Nie.
 -Dlaczego?
Macę pesachową trzeba zarobić w 18 minut ( wymieszać składniki, wymiesić ciasto i rozwałkować, podziurkować) . Upływ czasu liczy się od zarobienia ciasta czyli połączenia wody z mąką do momentu wstawienia jej do piekarnika. By upiec z większej ilości mąki np. z kilograma trzeba mieć w tym wprawę albo kilka par rąk do wałkowania i duży piekarnik. 
W czasie świąt nie może być niczego kwaszonego a mąka w połączeniu z wodą zaczyna kwasić się po 18-21 minutach albo wcześniej jeśli temperatura otoczenia jest wysoka. I to jest główna przyczyna czasowa i różnica między macami zwyczajną a pesachową.


Do dzieła:
Wyrób ciasto na macę z powyższych składników , podziel na placuszki i rozwałkuj bardzo cienko: Na ile cienko? To zależy jakie polubisz. Rozwałkowałam bardzo cieniutko i po upieczeniu nie łamią się. Wywałkuj okrągłe cienkie placuszki lub kwadratowe lub inny kształt. Podziurkuj.



Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 st.C zanim upłynie 18 minut od momentu zarobienia ciasta. Nastawiam też na kilka minut w międzyczasie nawiew w piekarniku jeśli nie rumienią się. 
Czas pieczenia: aż będą podrumienione. Trzeba samemu zdecydować kiedy wyjąć z piekarnika. Poczekaj aż pojawią się większe pęcherzyki na cieście w czasie pieczenia. Myślę, że każdy dopracuje swoją macę na swój sposób. 200st.C - ? Wypróbuj.


Co zrobić kiedy nie wyrobisz się ze zrobieniem surowej macy czyli ciasta na macę  w ciągu 18 minut?
Absolutnie nie wyrzucaj jej. Upieczesz  po prostu macę tylko nie będzie już pesachowa a zwyczajna. Ale zwyczajnej nie możesz na czas Pesach i Przaśników trzymać w domu. Albo ją zjesz albo rozdasz przed Paschą albo sprzedasz - czyli oddasz na wykup. 
Prawdopodobnie kiedy wyrobisz ciasto na mace mace z większej ilości mąki za jednym razem to część mac będzie pesachowa a kolejne to zwyczajne mace.

Jak zrobiłam mace , by zmieścić się w czasie 18 minut ?
Wyrobiłam mąkę z 2 szklanek mąki i 2/3 szklanki ciepłej wody, rozwałkowałam, podziurkowałam, upiekłam. A po upieczeniu brałam kolejną porcję z 2 szklanek mąki ...itd...i upiekłam.  Czyli pieczenie porcjami to dobre rozwiązanie na mace pesachowe. 



Piękny zapach w czasie pieczenia i chrupkość macy wynagrodzi  wszelki trud . Nie mogę jeść macy pszennej. Poszukam sposobu na macę bezglutenową innym razem. Ale troszkę chrupnęłam.



Więcej o macy napiszę jeszcze. Podzielę się z Wami przepisem na mace bezglutenowe i mace smakowe w połączeniu z dodatkami. Te powyższe smakują wybornie.

Przepis wypatrzyłam w "Kuchnia Żydowska" -T.Barowicza ze str.162;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: