czwartek, 11 maja 2017

kiełki rzeżuchy - jak to zrobić

Jak się przygotować?
- Gaza lekarska - kupujesz w aptece
- nasiona rzeżuchy do kiełkowania (nie mogą to być nasiona do wysiewu do gruntu , bo mogą zawierać chemię ochronną ) - kupujesz w zielarskim sklepie lub przez internet 
- woda świeża


kiełki rzeżuchy wysiane na gazę

Gazę zmocz wodą i rozłóż na talerzu czy półmisku. 
Plastikowe naczynia nie nadają się, bo powodują szybkie psucie się nasion.


Przykryj wysiane nasiona rzeżuchy folią. Dlaczego? Nasiona wydzielają śluz, bez foli szybko wysychają i zlepiają się uniemożliwiając swobodne kiełkowanie. Możesz zakryć na noc a odkrywać w dzień. Kiedy rzeżucha jest już większa  folia jest niepotrzebna.
Rzeżucha rośnie i 2 x dziennie płucz wodą - na początku zraszasz nasiona , potem kiedy są większe przelewasz wodą z kranu. nasiona nie mogą stać w zalegającej wodzie. Nadmiar wody z talerza wylej - przechyl talerz po prostu przytrzymując gazę z nasionami.

czekasz a ona rośnie


Jak zebrać żniwo rzeżuchowe?  Albo wyciągasz szczypcami lub wyciągasz kiełki palcami.

 Pięknie skiełkowane , ukorzenione na gazie nasiona rzeżuchy już po 3 dniach.


 a korzonki rosną i rosną, szybko i bardzo szybko. Mają ostry smak.


Zebrane kiełki rzeżuchy na talerzu. Co z nich zrobić? Posypiesz kanapki, zrobisz sałatki, ugotujesz zupę lub posypiesz ziemniaki zamiast szczypiorku. Bardzo smaczna jest jajecznica z dodatkiem rzeżuchy.


Kanapka na chlebku ryżowym, posmarowany masłem i posypany roślinkami.



zupa rzeżuchowa




Pamiętaj 2 x dziennie płukać kiełki czystą wodą niezależnie czy są na gazie czy już zebrane do naczynia a przechowywane w lodówce.
Po 4-5 dniach możesz kiełki przechowywać w lodówce w szklanym naczyniu. Przedtem wyciągnij roślinki z gazy.

Sprawdzaj za każdym razem zapach kiełków. Nie może wydzielać nieprzyjemnej, kwaśnej woni czy smrodku. Zdrowe kiełki mają przyjemny świeży zapach.

Już wysiałam ziarenka lnu brązowego i złotego. Zobaczymy co wyrośnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: