Tanio i smacznie. Dużo i aromatycznie. Z 1 kg mąki upieczesz 14 dużych bułek wielkości dłoni.
Kupując gotowego cebularza zapłacisz od 1,50 do 2.50.
Piekąc w domu z 1 kg.mąki pszennej (za ok.1,50) 14 obfitych cebularzy koszt wyniesie ok.5,00-6,00 zł . Ile oszczędzasz? Około 20.00 zł. za jednym pieczeniem.
Czyli rezygnując z zakupu 2 gotowych cebularzy w sklepie i piekąc je w domu za tę samą cenę masz ich 12-14 sztuk lub: jeśli upieczesz mniejsze porcje otrzymasz nawet 20 sztuk.cebularzy.
Opłaci się piec samemu w domu. Od czego zacząć ?
Zarób ciasto.
Porcja na ciasto : 1 kg.mąki pszennej, 2,5 szklanki wody, 2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru, 1-2 łyżki oleju lub oliwy (dodaje puszystości, lekkości ciastu), 5-8 dkg. drożdży.
Połącz składniki i zostaw na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.Podwoi objętość).
Po wyrośnięciu przegnieć jeszcze krótko ciasto kilkoma ruchami.
Formuj cebularze i układaj na blaszce (papier specjalny do pieczenia bez tłuszczu). Farsz z cebuli lekko dociśnij do cebuli. Gdy podrosną (nawet 20-30 min.poczekaj aż podwoją objętość) wstawiaj do piekarnika nagrzanego do 200-220st.C na 15-18 min.
Farsz : 1 kg.cebuli usmaż na tłuszczu. Możesz dodać ostrą papryczkę, sól, cukier dodany pod koniec duszenia wnosi smaczną kleistość.
Usmaż cebulę.
Uformowane dowolnie cebularze : płaskie lub jako pierogi.
Piekarnik nagrzej do 200-220 st.C. Nie wkładaj bułek do zimnego piekarnika, bo wtedy inaczej i w innym czasie pieką się bułki. Nie będą tak pulchne.
Na zdrowie.
To konkretne cebularze, które szybko nasycą głodne żołądki.
CO ZYSKUJESZ: Jeśli upieczesz tylko 2 x w m-cu takie porcje cebularzy to rocznie zaoszczędzisz ok. 400,00-450,00 zł.
Tak niewiele czyni tak wiele.
5,00 złotych możesz rozmnażać właśnie w ten sposób.
5,00 złotych możesz rozmnażać właśnie w ten sposób.
Jeśli źle coś przeliczyłam to popraw mnie.
Kiedy znajomym przeliczam ile można zaoszczędzić piekąc samej w domu - nie wierzą. Oszczędzanie to czasami konieczność, która może stać się wymiernym zyskiem dla budżetu domowego.
Kiedy wprowadzisz więcej swoich wypieków w 1 miesiącu, to więcej zaoszczędzisz, a roczna suma to odłożone konkretne pieniądze na
konkretny cel. (pasja,hobby, wyjazd, gadżet , fryzjer czy dobre perfumy lub raty do spłacenia);
Nagradzaj siebie za włożony czas w oszczędzanie i zysk.
Poza tym: zdrowo, aromatycznie, świeżo ;
Dla gości : zacznij robić cebularze 2-3 godziny przed ich przyjściem.
Zapach domowego wypieku wprowadzi gości w dobry nastrój.
Bułeczki na blaszce możesz włożyć do piekarnika nawet w chwili, kiedy goście wejdą do domu. Już po 15 minutach masz gotowy poczęstunek.
Uwierz mi, Twój wysiłek będzie doceniony.
Inny sposób:
Ciasto możesz zarobić wieczorem, by rano zamiesić je dodając trochę mąki i od razu uformować cebularze z farszem, poczekać jak podwoją objętość i wstawić do gorącego (200st.C) piekarnika na 15 min.
Pamiętaj, kiedy ciasto rośnie nie musisz stać nad nim. To czas zaoszczędzony. Drożdże pracują nad twoimi cebularzami, a Ty ten czas wykorzystujesz na inne zajęcia.
Dla gości : zacznij robić cebularze 2-3 godziny przed ich przyjściem.
Zapach domowego wypieku wprowadzi gości w dobry nastrój.
Bułeczki na blaszce możesz włożyć do piekarnika nawet w chwili, kiedy goście wejdą do domu. Już po 15 minutach masz gotowy poczęstunek.
Uwierz mi, Twój wysiłek będzie doceniony.
Inny sposób:
Ciasto możesz zarobić wieczorem, by rano zamiesić je dodając trochę mąki i od razu uformować cebularze z farszem, poczekać jak podwoją objętość i wstawić do gorącego (200st.C) piekarnika na 15 min.
Pamiętaj, kiedy ciasto rośnie nie musisz stać nad nim. To czas zaoszczędzony. Drożdże pracują nad twoimi cebularzami, a Ty ten czas wykorzystujesz na inne zajęcia.
Pozdrawiam życząc wspaniałych cebulowych wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: