piątek, 4 kwietnia 2014

Cebularze w domu - sam zysk

Tanio i smacznie. Dużo i aromatycznie. Z 1 kg mąki upieczesz 14 dużych bułek wielkości dłoni.
Kupując gotowego cebularza zapłacisz od 1,50 do 2.50. 
Piekąc w domu z 1 kg.mąki pszennej (za ok.1,50) 14 obfitych cebularzy koszt wyniesie ok.5,00-6,00 zł . Ile oszczędzasz? Około 20.00 zł. za jednym pieczeniem. 
Czyli rezygnując z zakupu 2 gotowych cebularzy w sklepie i piekąc je w domu za tę samą cenę masz ich 12-14 sztuk lub:  jeśli upieczesz mniejsze porcje otrzymasz nawet 20 sztuk.cebularzy.

Opłaci się piec samemu w domu. Od czego zacząć ?



Zarób ciasto.  
Porcja na ciasto : 1 kg.mąki pszennej, 2,5 szklanki wody, 2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru, 1-2 łyżki oleju lub oliwy (dodaje puszystości, lekkości ciastu), 5-8 dkg. drożdży.

Połącz składniki i zostaw na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.Podwoi objętość).

Po wyrośnięciu przegnieć jeszcze krótko ciasto kilkoma ruchami.

Formuj cebularze i układaj na blaszce (papier specjalny do pieczenia bez tłuszczu). Farsz z cebuli lekko dociśnij do cebuli. Gdy podrosną (nawet 20-30 min.poczekaj aż podwoją objętość) wstawiaj do piekarnika nagrzanego do 200-220st.C na 15-18 min.

Farsz : 1 kg.cebuli usmaż na tłuszczu. Możesz dodać ostrą papryczkę, sól, cukier dodany pod koniec duszenia wnosi smaczną kleistość.



 


Usmaż cebulę.



Uformowane dowolnie cebularze : płaskie lub jako pierogi.


Piekarnik nagrzej do 200-220 st.C. Nie wkładaj bułek do zimnego piekarnika, bo wtedy inaczej i w innym czasie pieką się bułki. Nie będą tak pulchne.



Na zdrowie.


To konkretne cebularze, które szybko nasycą głodne żołądki.

CO  ZYSKUJESZ: Jeśli upieczesz tylko 2 x w m-cu takie porcje cebularzy to rocznie zaoszczędzisz ok. 400,00-450,00 zł.

Tak niewiele czyni tak wiele. 

5,00 złotych możesz rozmnażać właśnie w ten sposób.

Jeśli źle coś przeliczyłam to popraw mnie.

Kiedy znajomym przeliczam ile można zaoszczędzić piekąc samej w domu - nie wierzą. Oszczędzanie to czasami konieczność, która może stać się wymiernym zyskiem dla budżetu domowego.


Kiedy wprowadzisz więcej swoich wypieków w 1 miesiącu, to więcej zaoszczędzisz, a roczna suma to odłożone konkretne pieniądze na 
konkretny cel. (pasja,hobby, wyjazd, gadżet , fryzjer czy dobre perfumy lub raty do spłacenia);

Nagradzaj siebie za włożony czas w oszczędzanie i zysk. 

Poza tym: zdrowo, aromatycznie, świeżo ;

Dla gości : zacznij robić cebularze 2-3 godziny przed ich przyjściem.

Zapach domowego wypieku wprowadzi gości w dobry nastrój. 
Bułeczki na blaszce możesz włożyć do piekarnika nawet w chwili, kiedy goście wejdą do domu. Już po 15 minutach masz gotowy poczęstunek.
Uwierz mi, Twój wysiłek będzie doceniony.




Inny sposób:
Ciasto możesz zarobić wieczorem, by rano zamiesić je dodając trochę mąki i od razu uformować cebularze z farszem, poczekać jak podwoją objętość  i wstawić do gorącego (200st.C) piekarnika na 15 min.

Pamiętaj, kiedy ciasto rośnie nie musisz stać nad nim. To czas zaoszczędzony. Drożdże pracują nad twoimi cebularzami, a Ty ten czas wykorzystujesz na inne zajęcia.


Pozdrawiam życząc wspaniałych cebulowych wypieków. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: