poniedziałek, 9 lutego 2015

Jajecznica z wędzonym twarogiem lub fetą lub brokułami i bobem;




Jajecznica z wędzonym twarogiem - panna wędzonka

Wędzony twaróg z pewnej firmy P. jest znakomity i jadłabym go bez przerwy w najróżniejszych wersjach. Postanowiłam wypróbować go w jajecznicy. 2jajka, łyżka stołowa wędzonego twarogu;. 
Szybko wrzuć na lekko rozgrzaną patelnię twaróg i tylko lekko podgrzej delikatnie mieszając. Nie trzeba robić z niego smażonej mazi. Dodaj 2 jajka. Delikatnie mieszaj tak, by zostawić twaróg w większych cząstkach w jajecznicy. Soli nie potrzeba , bo twaróg jest dostatecznie słony.
Kawałek chałeczki własnego wypieku = pyszna, sycąca jajecznica o delikatnym posmaku wędzonki.


Jajecznica z fetą - panna feta:
 feta pokrojona w kostkę wrzucona na patelnię z masłem lub innym tłuszczem, podsmaż aż będzie ciepła . Nie roztapiaj jej. Powinna zachować swój kształt kostek. Zalej jajkami. Zamieszaj. Pyszna z chlebkiem ryźowym i nie tylko. Solić nie musisz.





Jajecznica - panna przepyszna bobowa : 
brokuł ugotowany - 2-3 łyżki, 2 jajka , cebulka, czosnek, kilka ugotowanych ziaren bobu, olej. 
Cebulkę podsmaż na złoto, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj, posól do smaku. 

Jajecznica z avokado - panna delikatna

Avocado pokrojone w kostkę - ok. 2 czubate łyżki stołowe, 2 jaja, sól do smaku.
Kiedy wrzucisz na rozgrzaną patelnię avocado to jak najszybciej zamieszaj na patelni tylko do ogrzania (ciemnieje szybko) i zalej jajkami, posól. Smaczna i delikatna.




 cdn.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: