Jajecznica z wędzonym twarogiem - panna wędzonka
Wędzony twaróg z pewnej firmy P. jest znakomity i jadłabym go bez przerwy w najróżniejszych wersjach. Postanowiłam wypróbować go w jajecznicy. 2jajka, łyżka stołowa wędzonego twarogu;.
Szybko wrzuć na lekko rozgrzaną patelnię twaróg i tylko lekko podgrzej delikatnie mieszając. Nie trzeba robić z niego smażonej mazi. Dodaj 2 jajka. Delikatnie mieszaj tak, by zostawić twaróg w większych cząstkach w jajecznicy. Soli nie potrzeba , bo twaróg jest dostatecznie słony.
Kawałek chałeczki własnego wypieku = pyszna, sycąca jajecznica o delikatnym posmaku wędzonki.
Jajecznica z fetą - panna feta:
feta pokrojona w kostkę wrzucona na patelnię z masłem lub innym tłuszczem, podsmaż aż będzie ciepła . Nie roztapiaj jej. Powinna zachować swój kształt kostek. Zalej jajkami. Zamieszaj. Pyszna z chlebkiem ryźowym i nie tylko. Solić nie musisz.
Jajecznica - panna przepyszna bobowa :
brokuł ugotowany - 2-3 łyżki, 2 jajka , cebulka, czosnek, kilka ugotowanych ziaren bobu, olej. Cebulkę podsmaż na złoto, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj, posól do smaku.
Jajecznica z avokado - panna delikatna
Avocado pokrojone w kostkę - ok. 2 czubate łyżki stołowe, 2 jaja, sól do smaku.
Kiedy wrzucisz na rozgrzaną patelnię avocado to jak najszybciej zamieszaj na patelni tylko do ogrzania (ciemnieje szybko) i zalej jajkami, posól. Smaczna i delikatna.
cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: