wtorek, 27 stycznia 2015

Szybkie desery bez cukru - posypane warzywami

Ten robi się bardzo szybko. Syci i jest pełen witamin. Świetny, by zamiast ciastka podać ten interesujący i pyszny  deser w pucharku.  Podam 3 wersje.
I.
Do 150g jogurtu naturalnego czyli bez cukru i owoców lub innych dodatków lub kefiru naturalnego dodajesz :
5g ziarna słonecznika = ok. duża łyżka stołowa
5g płatków owsianych = ok. 1 duża łyżka 
10g płatków błyskawicznych gryczanych - ok. 1,5 dużej łyżki
2,5g ziaren sezamowych = ok. 1/2 dużej łyżki 
Odstaw na pół godziny, godzinę lub dłużej, by płatki gryczane zmiękły.
Przełóż do 2 pucharków. Posyp ziarnami:
2,5g sezamowego ziarna 
5g płatków migdałowych = 1 duża łyżka


Tu na wierzch deseru położyłam surową paprykę czerwoną pokrojoną w
drobną kosteczkę = 1/2 małej łyżeczki. Deser najlepszy jest niesłodzony. 
W dzbanuszku czeka miod do słodzenia dla chętnych.
Zaznaczam: deser najlepszy niesłodzony.


W deserze z płatkami gryczanymi to właśnie gryczany posmak daje wyraźną nutę smakową. Aż prosi się dodać miód gryczany.
Do deseru pasuje dodatek drobniutko posiekanych warzyw, nie tylko owoców .
Najlepiej położyć je na deserze. Utarte drobno warzywa puszczają sok. Jeśli polubisz w sokowym wydaniu to proszę bardzo.



 Pasuje do tego deseru papryka, marchew, ogórek. Wypróbuję z czasem inne zestawy i napiszę  o tym. Poniżej i powyżej z marchewką tartą i płatkami migdałów na deserze.


Deser na posiadówki przy kompie - szybko, zdrowo i sycąco.

Świetny również do pracy i na wyprawę. 



Deser z dekoracją z kapusty pekińskiej i ziarenek sezamu.


II.  


Wersja wzbogacona na słodko - zkremem i lodami.

Podstawa deseru podobna jak wyżej: ziarna i płatki zalewane jogurtem lub kefirem . Na wierzch dajemy porcję dowolnego kremu i cząstki dowolnego lodu, rodzynki, polać miodem.





Yogurt, płatki gryczane, wiórki kokosowe - zmieszaj. Jak namiękną przełóż do pucharków.
 Krem do tortów połóż na deser i posyp łyżką orzeszków ziemnych siekanych. 






III. Wersja wzbogacona bez cukru.






Na patelni bez tłuszczu upraż krótko w dowolnej ilości: ziarno dyni, słonecznika, siemienia lnianego,  płatki owsiane, różnego rodzaju orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę i owoce goji.

 Przełóż do miseczki.




Możesz dolać miód , jednak bez miodu to danie czy deser  jest równie smaczny.






Zalej ziarna, orzechy i owoce suszone kefirem lub jogurtem do 1-2 cm. nad poziomem ziarna. Im dłużej ziarna, orzechy i płatki, owoce suszone moczą sie w kefirze lub jogurcie , tym deser stanie się bardziej gęsty.


Możesz jeść od razu lub poczekaj 30 min. lub dłużej . To danie możesz jeść porcjami przez cały dzień. Wszystko zależy od ilości przygotowanego smakołyku. Możesz przełożyc do pucharków i ozdobić warzywami, owocami lub innymi dodatkami.


Gotowy deser pełen sytości i zdrowia.
Główna nuta smakowa to aromatyczne pestki z dyni.



Szybko, smacznie, różnorodnie. Możesz dodawać błonnik, otręby. Mela.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: