czwartek, 9 kwietnia 2015

Cebulka Mniamniuchna

Co za smak cebulki !!! Co za chrupkość macy!!! Udało się wyjątkowo !!! Mniamniuchna w trzech odsłonach i zdradzę wam kilka prostych tajemnic na mniamniuchną cebulkę smażoną. Ale żeby aż tak smakowała z macą - tego nie przypuszczałam nawet. Nie wiem czy jeść i zachwycać się, czy pisać dla Was z zachwytu.
Trzeba jeść niemal od razu z powodu ciepłoty kanapki i rozmiękczającej się macy. Pychota, pychota.



Składniki: 

; 3-4 cebule, średnie lub lekko duże pokrojone w plastry, wiórki, piórka ale niezbyt cienko;
;3łyżki oleju, oliwy lub innego zdrowego tłuszczu;
;1/3 szkl.wody
; sól, pieprz
; Tajemnica dobrze usmażonej smacznej Mniamniuchy: łyzeczka cukru, którą nie dodaje sie wtedy kiedy się zachce;
; 2 duże zdrowe zęby czosnku- tarte, w plasterkach lub zgnieciony
; 1 jajo


Wykonanie:     ....jest długie....długie ...i proste
Wlej olej na patelnię, wrzuć pokrojoną cebulę, wrzuć 1/2 łyżeczki soli grubej morskiej (mielona jest bardziej słona więc trochę mniej); Zresztą dosmaczysz na koniec;
Dodaj 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.
I smażysz z 2-3 min. przekręcając piękną pannę cebulkę jak w tańcu.
Teraz podlewasz wszystko wodą - 1/3 lub 1/4 szklanki ale nie rób zalewu morza. Nakryj pokrywką patelnię i zostaw na najmniejszym ogniu. Niech się prychci.
I tu pierwsza tajemnica:
....DŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁuuuuuugo się prychci na najmniejszym ogniu: zdążyłam obejrzeć TVDziennik 30 minutowy i w międzyczasie zrobić poprawki na blogu, odpisać na kilka wiadomości na FB i przejrzeć kilkaset wiadomości na FB, przygotować kamerkę do przeładowania zdjęć z wernisażu, na którym byłam wcześniej.

Mojżesz...nie wierzę, że napisałam: Mojżesz. Miałam na myśli, że teraz możesz a nie Mojżesz: od czasu do czasu pokręcić cebulką na patelni. Zrobiłam to chyba 2 x na 30 minut.


Ważne jest, by cebulka zmiękła, zaparowała się ale nie rozgotowała na miazgę.
Zależy to pewnie od gatunku cebuli. Nie wiem.
Kolejna tajemnica: zdejmujesz pokrywkę i odparowuje się woda. Mieszasz . Czasami potrzebny kwadrans czasami mniej.
Teraz przygotowujesz czosnek i wrzucasz do odparowanej prawie cebulki.
Największa teraz tajemnica: wrzucasz cudowną łyżeczkę cukru i kręcisz na patelni cebulką. Cukier nie dosładza cebuli ale robi z nią coś takiego, że jest niepowtarzalna, lekko kleista, nie do osiągnięcia w inny sposób.
I smażysz jeszcze z 10 min. na najmniejszym ogniu.



Cebulka jest już pyszna teraz wbij jedno jajko do cebulki na patelnię ( nie musisz solić lub kilka kryształków) i mieszasz wszystko na jajecznicę z cebulką.
Jajko scala i dodaje smaku. Ale największą tajemnicą Mniamniuchny nawet bez jajka: to długo, długo, wolno smażyć i troszkę cukru...działa cuda.


I teraz gorącą mniamniuchnę rozłóż na macę w swoich ulubionych wersjach:
- na sandwicha, na kładzionkę, i z ozdobą;
Trzeba jeść od razu. Chrupiąca kolacja. 

Tą porcją możesz obdzielić więcej mac niż na tych zdjęciach. 


Oczywiście zaraz zasiadłam do kompa. Mniamniucha smaczna jak na sen dobra poducha.



 Nie spodziewałam się, że z macą tak pysznie smakuje najzwyczajniejsza na świecie smażona cebula. Pozdrawiam i niech smakuje. Melita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: