niedziela, 14 sierpnia 2016

Zielony herbaciany makaron z tapioką

Danie wyszło wyśmienite typu: zrób coś z niczego lub co masz to dasz. Makaron ryżowo-tapiokowy z zieloną herbatą w proszku.
Czyli makaron z jajkami lub nietypowa jajecznica.

 Nadzwyczaj delikatne danie, smaczne, lekkie i sycące.




Składniki: 
- 1/2-3/4 paczki zielony transparentny makaron - zalej wrzątkiem i odczekaj 5-6 minut (jak w przepisie), odcedź, przelej wodą i pokrop oliwą (konieczna oliwa, bo doda smaku do dodanych później oliwek). Na opakowaniu nie pisało nic o soli ale  troszeczkę dodałam jej do wody. Ważne żeby nie solić mocno a nawet lepiej nie dosolić tego makaronu, bo szkoda zabijać smaku delikatnej herbaty.

- koniecznie bio olej kokosowy pachnący kokosami - współgra z delikatnym makaronem pachnący naprawdę herbatą
- 2 duże białe cebule cienko pokrojone w plastry lub piórka lub wstążki
- 1/3 dużej papryki czerwonej
- garść oliwek zielonych ze słoika - jedne całe , inne pokrojone na połówki
- sól, pieprz czarny i cayen, 
- bazylia suszona 1łyżeczka mała, 
posiekany świeży i duży liść oregano (portugalskie lub znane pod nazwą mięta amerykańska) - świetnie rośnie w doniczce, plenne zioło. Jeśli nie masz dodaj suszone zwyczajne oregano.
  
- szczypta cukru
- 4 jaja


Na pachnącym kokosami oleju kokosowym podsmażaj cebulę. Mieszaj łopatką. 
Po kilku minutach podsmażania dodaj kilka łyżek wody i duś delikatnie pod przykryciem na małym ogniu. Cebula zmięknie , zeszkli się . Mieszaj co jakiś czas. 
Po 15-20 minutach przemieszaj (uważaj, by cebula nie rozgotowała się), odłóż pokrywkę, dodaj sól, obydwa pieprze, bazylię, oregano posiekane, pokrojoną paprykę, oliwki. Podsmażaj aż odparuje się woda jeśli się pokazuje. 
Na koniec dodaj szczyptę cukru - ok.1/3 małej łyżeczki do herbaty (cebula nabiera specyficznego smaku i kleistości) .


Teraz kilka ruchów i danie gotowe.
Wbij na patelnię ze smażoną cebulą 4 jaja. Posól je. Zwiększ trochę temperaturę pod patelnią.
Wrzuć makaron.Polej lekko oliwą troszkę. Kiedy jaja zetną się nakładaj na talerz.
Czy zmieszasz jaja z makaronem czy z cebulą i dodatkami lub wszystko razem to wszystko jedno.
Przepyszne. Pachnie kokosami, herbatą i delikatnością pomimo lekkiej ostrości pieprzu cayen.



Kupiłam jako miętę amerykańską. Na internecie odnalazłam właściwą nazwę tego ziela: oregano portugalskie. Jem, dodaję do potraw, Kładę liście na kanapki, parzę z liści herbatkę o smaku melisowo-miętowym - i jest ok. Nigdy wcześniej tego ziela nie spotkałam i mam nadzieję, że jest w porządku.  Stosuję je od prawie 2 lat, siekam do sałatek, surówek. Polegam na osobie, od której kupiłam i wiadomościom zielarskim na internecie.
Nie znałam wcześniej tej rośliny. Zdecyduj sam czy ją stosować.
Różnie to bywa z wiadomościami.

Nie dodawaj kopru do tego dania . Nie będzie grało. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: