piątek, 19 stycznia 2024

Sernik "Tu i tam"

 Każdy ma swój przepis na sernik, robię go "na oko". Zależy co mam pod ręką. Może ten przepis nie jest odkrywczy ale nazwałam go "Tu i tam", bo to dobra okazja dodać do sernika różne smakołyki, które są akurat w lodówce pod ręką  a nie wiemy co z nimi zrobić,bo to nie czas na kolejne inne ciasto więc robimy ze wszystkiego sernik z dodatkami.
Podobnie jak z bigosem - wrzucamy to i tamto.  Tak w tym serniku wrzucamy dodatki "tu i tam".

fot. krystyna melita

Możesz mieć zupełnie inne masy, inne dodatki niż poniżej opisane.

Składniki:
;  Miałam dużo twarogu - ok. 1,5 kg, 
;  miseczkę gotowego przesmażonego maku z rodzynkami , którego było za mało na samodzielne ciasto z makiem lub na samodzielną warstwę maku  do seromaku.
; i niewiele rozmrożonego surowego rabarbaru , który czekał już lekko uprażony  jako pozostałość z ciasta rabarbarowego, intensywnie kwaśny, rarytas jak na zimową porę roku.Też zbyt mało na samodzielne ciasto. Dodałam do rabarbaru 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej profilaktycznie, by trzymał swoją konsystencję po upieczeniu.
; to wszystko ubrane w kruszonkę , crumble, na dnie i na wierzchu sernika.
Nie jest konieczne robić kruszonkę. Sernik  dobrze smakować będzie nawet bez warstw kruszonkowych.


fot. krystyna melita

Wykonanie: 
; wysypać kruszonką dno dużej blaszki, warstwa wg uznania i upiec w ok.10 minut temp.200st.C
; wyłożyć na blaszkę z podpieczoną kruszonką masę twarogową przygotowaną jak na sernik/ zmielony, z jajami, masłem, cukrem itd/
; masę makową kłaść dużą łyżką tu i tam dociskajac lekko w sernik
; rabarbar można lekko rozsmarować tu i tam na powierzchni sernika ale smaczniejszy efekt będzie jeśli dodamy go małą łyżeczką tu i tam w różne miejsca sernika jako niespodziewany akcent smaku rabarbaru.
; posypać kruszonką całość
; piec w 180.stC przez ok.50 min.



fot. krystyna melita





fot. krystyna melita






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz:

Powered By Blogger