Możesz sernik zrobić wg swojego przepisu dodając jedynie gotowaną zblendowaną marchew i pokrojone figi.
Typowe polskie produkty w serniku + figi + marchew:
Senik ma bardzo ładny kolor od marchwi morelowy lub lekko brzoskwinkowy . Bez obawy smakuje jak normalny sernik.
Figi pokroić ale nie tylko na połowę, bo to są za duze kawałki w serniku. Przynajmniej pokrój na 4 części lub drobniej ale nie za drobno, bo zginą w serniku. Kiedy pokroisz wytarzaj je w mące pszennej , wtedy będą lepiej utrzymywały się w seniku w czasie wypieku.
Wykonanie II:
2. Dodaj do masy mąkę ziemniaczaną i kaszę manną, olejek cytrynowy.
3. wrzuć figi oprószone w mące.
4. Całość przelej do blaszki lub 2 blaszek lub do foremek na babeczki. Przedtem je posmaruj tłuszczem i oprósz kaszą manną. Wstaw do już nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok.45-60 min.
Babeczki krócej. W każdej babeczce powinna być figa.








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: