czwartek, 18 kwietnia 2024

Kiszona biała włoska kapusta

 Zważ kapustę na wadze, żeby wiedzieć ile dać soli do kiszonki. 
Zasada: 1 kg kapusty = 1 duża łyżka płaska soli. Mniej czy więcej soli nie ma znaczenia.

Co robimy?
Włoską kapustę kisi się podobnie jak białą i  czerwoną kapustę. Kroimy kapustę, siekamy. Możesz dodać koper zielony i marchewkę utartą lub w plastrach. 
Posól kapustę z dodatkami: 1 płaska łyżka soli na 1 kg kapusty.
Stłucz lub ubij kapustę w garnku tak aż kapusta popłacze się / tak mówiła moja babcia/ czyli kapusta stanie się wilgotna, puści sok. Ubijam kamiennym trzonkiem  od moździerza. Możesz to zrobić pięścią lub innym tłuczkiem nawet drewnianym.

Jaka jest trudność i niespodzianki z włoską kapustą? ?????? Bo są .
Nie jest tak soczysta jak zwyczajna biała kapusta. I po posoleniu, puszczeniu łez i ubiciu jej w słoiku może nie puścić na tyle dużo własnego soku, aby przykryć kapustę. Może wtedy zepsuć się. Trzeba wtedy zrobić solankę i uzupełnić nią sok w słoiku. Nic  nie traci na wartości ani na smaku ta ukiszona kapusta włoska.
Solanka jest normalnym dodatkiem do warzyw kiszonych, które nie dają swojego soku , by je zanurzyć.

Warunkiem dobrego kiszenia jest :
; pokrycie kapusty własnym sokiem lub przygotowaną solanką w słoju kilkulitrowym lub słoiku 1-litrowym. 
; pierwsze 4 dni uciskać kapustę w słoiku 2 razy dziennie, by wydobyły się bąbelki fermentu na powierzchnię.  
; nie dokręcamy przykrywki mocno ale tylko lekko domykamy, by ferment ulatniał się swobodnie.
; kiedy kapusta już nabierze kwasu wtedy przełożyć je do lodówki. Przestanie kapusta "gazować' ale będzie nadal nabierać w sobie kwasu. Dobrze zrobiona kiszona kapusta w lodówce może stać śmiało nawet 3 miesiace.
Jeśli widzisz, ze kapusta zmienia kolor lub smak - wrzuc do zamrazalnika lub ugotuj ją jako bigos lub duszona kapusta.

 Porady: 
; słoiki z kapustą ustawić na tacy tak, żeby wyciekający sok z powodu fermentacji nie zalał blatu , miejsca gdzie ustrwaisz słoiki.


Uwaga: Co zrobić, żeby ukiszona włoska kapusta zgubiła swoją sztywność była przyjemniejsza, przytulniejsza dla podniebienia, delikatniejsza, jako surówka a nie sucha i twardawa jak trawa?
Wystarczy dodać oliwy lub olej, trochę cukru lub miodu, może być jabłko starte.
Miód robi tu bardzo dobrą robotę.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz:

Powered By Blogger