wtorek, 18 lutego 2014

Masło orzechowe - odżywcza pasta z fistaszków




Wystarczy 500g fistaszków i  trochę oleju , do smaku cukier i sól;

FISTASZKI ma różne nazwy: orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe;




Blenderem ciężko jest rozdrobnić fistaszki i dlatego wrzuciłam je do kielicha z ostrzem . 







Powoli tworzy się sproszkowana bardzo gęsta masa. Możesz już teraz dodać olej, sól i cukier lub przy blendowaniu.










Po wyłożeniu z kielicha tak wygląda masa i teraz możesz rozdrobnić ją blenderem dodając olej , sól i cukier do smaku.

Olej dodajesz w kielichu lub do blendowania.

Masę robisz na bardziej lub mniej gęsto lub niemal płynną.


Gotowe masło orzechowe.

Ile otrzymasz masy orzechowej z 1/2 kg fistaszków ?  


1/2 kg fistaszków = 1 słoiczek masła

Orzechy mogą uczulać. 

Z fistaszków tłoczy się olej arachidowy ( do produkcji margaryn i kosmetyków) oraz z odtłuszczonych orzeszków mączkę do wypieku chleba.

Niesamowicie odżywcze wzmacniające - szukaj info w internecie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: