piątek, 21 lutego 2014

surowe warzywa z jajkiem i fetą

Zrobiłam dziś sałatkę z tego, co zostało w lodówce. Udało się i danie jest znakomite. Nie jem mięsa od zeszłego roku i wyszukuję  dań z warzyw surowych, bo są bardzo zdrowe i sycące. Pomyślałam, że będę dzielić się freestylowymi daniami.




Nie ma w tej sałatce ani jednego listka sałaty a jest zielono.
Nie dodajemy soli a jest doprawiona. 
W tej sałatce wystarczy sól w fecie.



Składniki: 

2 ugotowane na twardo jajko - zostawić żółtka w całości a białko podzielić na duże kawałki
1/3 paczki fety w większych kawałkach  nie rozdrobniona 
listki z selera naciowego - w sklepie wybieram selera naciowego z jak największą ilością listków lub posiekaj łodyżki selera
1 pęczek rzodkiewki z listkami
2 marchwie bio
trochę ostrej papryczki (wg upodobania)
ząbek czosnku
3 stołowe łyżki ziaren słonecznika namoczone wcześniej w wodzie 
lub włóż bez namoczenia
sok z 1/2 cytryny
3 łyżeczki oleju z ostropestu
Może być inna oliwa lub olej




 Przed połączeniem wszystkich składników.

1 pęczek selera naciowego możesz wykorzystać na kilka sposobów:

- dodać do zupy
- zrobić sok z marchwią
- dodać do sałatki lub surówki
- dodać do sosu
- dodać do pieczeni


Seler naciowy jest orzeźwiający, bogaty w witaminy i niskokaloryczny.  









Życzę dużo zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: