wtorek, 4 kwietnia 2017

Pasta z ciecierzycy na bezglutenowo

To humus prosty i lekki bez pasty sezamowej. Ciecierzycę namoczyć z 1/2-1 łyżeczką sody w wodzie przez 10-16 godzin. Odlać wodę i zalać ciecierzycę świeżą wodą z dodatkiem świeżej porcji 1/2-1łyżeczki sody. Gotować do miękkości ok.od 0,5 - 1,5 godziny w zależności od gatunku ziarna. Bez dodatku sody ciecierzyca jest twardawa i gotować trzeba czasami nawet kilka godzin. Wode z gotowania ciecierzycy możesz użyć ponownie do rozrzedzania masy ciecierzycowej.


Wrzuć ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę do kielicha i mixuj lub blenduj. Dolewaj niewielką ilość przegotowanej wody porcjami, by rozrzedzić masę. Może to być 1/2 filiżanki lub więcej w zależności od tego jaki chcesz mieć gęsty humus. To indywidualna decyzja. Dodaj sól, czosnek 2 ząbki, szczypior. Odkąd posmakowałam i wypróbowałam sól Ciechocińską w kuchni, nie potrafię ją zastąpić inną solą. 


Uważaj, żeby nie wlać za dużo wody. 

Wyłóż na talerzyk, posyp czarnuszką, polej olejem lnianym i połóż listek ziela - tutaj oregano portugalskie. Pyszne, puszyste, delikatne.


Możesz dodać inne zioła do humusu. Tutaj jest tylko ciecierzyca, woda, sól, czosnek i szczypiorek z dodatkiem chlebka gryczanego bezglutenowego.


Soda wydobywa aksamitność z ciecierzycy.
Nie dodawaj soli w czasie gotowania ciecierzycy.
Przepis wzorowany na przepisie z Kuchni Koszernej na FB


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: