czwartek, 15 marca 2018

Skrzypiące ciasteczka makowe z ciecierzycy i aquafaby

....z ciecierzycy i aquafaby, bez jaj, glutenu i bez białego cukru , przekładane kremem ciecierzycowym. 


Dlaczego skrzypiące ciasteczka? 
Bardzo smaczne, mak lekko i przyjemnie skrzypi między zębami  w trakcie jedzenia, małe ciasteczka ale bardzo sycące. Do tego dwie interesujące masy do tych ciasteczek również z ciecierzycy na dwa sposoby. 

Aquafaba to woda pozostała z gotowania ciecierzycy.

Wszystko robiłam na oko więc przepis będzie krótki i bardzo ogólny bez szczegółów. Nie wiem jak wam się upiecze, ale postaram się podać kiedyś dokładniejszy przepis. 
Składniki: 
1/ 120 gram ciecierzycy suchej namocz 12 godzin w wodzie, odlej i zalej wodą , ugotuj - ok.1,5-2 godziny. Odsącz ciecierzycę , wodę zostaw na pianę. Wodę w trakcie gotowania trzeba uzupełniać. Prawdopodobnie zostanie ok.1 szklanki aquafaby.
2/ szklanka suchego maku- całe ziarenka / nie moczysz i nie mielisz / 
3/ 1/2-3/4 mieszanki mąki gryczanej i ziemniaczanej - około.
4/ 1 łyżeczka sody 
5/ cukier trzcinowy i 1 duża łyżka miodu
Soli nie dodaję.

Z aquafaby / woda. która pozostaje po ugotowanej ciecierzycy/ ubij pianę podobnie jak to robi się z białek jajka.  Wsyp cukier trzcinowy i miód , ubijaj, potem dodaj mak i mieszankę mąki gryczano-ziemniaczanej oraz sodę. Rozlej na dużej blaszce przygotowany biszkopt / ok.1 cm wysokości/ jak na biszkopt do rolady, wstaw do piekarnika i piecz w 180st.C przez ok.35 minut. Jest lekko twardawy.


Kiedy biszkopt ostygnie wykrawaj małym kieliszkiem krążki , bo one będą przekładane masą z ciecierzycy i ozdabiane czekoladą.



tu są gorszej jakości zdjęcia, bo było bardzo późno i słabe światło w kuchni


Przekładaj teraz krążki masą. Możesz krążki przekrawać na jeszcze cieńsze krążki jeśli widzisz taką potrzebę.Przyozdabiaj czekoladą białą lub ciemną.
masy między krążkami powinno być na 0,5-1cm na wysokość. To masa, którą można jeść łyżkami, smarować wafle, chleb, bułki , nie jest mdła a raczej zdrowa i sycąca, pełna białka.


Masy do ciasteczek:
I. Moja ulubiona masa : zblendowana ugotowana i odcedzona ciecierzyca , dodaj 1-2 łyżkę stołową słodkiej melasy karobowej a nawet łyżkę mąki karobowej. Daje ona pyszny smak. Możesz dosłodzić miodem lub melasą. Dodaj olejek zapachowy migdażowy lub arakowy. 
Dodaj do masy zmielone w młynku elektrycznym 2 duże łyżki sezamu łącznie z łyżką cukru trzcinowego.
Zmieszaj. Masa gotowa.


II Masa: Masa biszkoptowa. 
Wymyśliłam ją wiele lat temu kiedy jeszcze nie było w Polsce popularnego internetu ani społeczności internetowych. Robiłam pewnego razu torty i zostało bardzo dużo okrawków z biszkoptu. Oszczędność to moja chorągiewka więc wymyśliłam pyszną masę, która tu jest trochę zmodyfikowana . W tej nie użyłam alkoholu i kawy prawdziwej, jedynie kawę zbożową. No i biszkopt był na jajkach a nie aquafabie.


Być może , że podobna masa krąży w sieci internetowej, ale ja na nią się nie natknęłam. Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy zrobiłam tę masę , gościli u mnie cukiernicy z Holandii i bardzo chcieli ten przepis na masę tortową , żeby wprowadzić ją do swojej cukierni. 


Masa biszkoptowa : okrawki biszkoptu , czyli pozostałości z wykrawania krążków na ciasteczka, pokrusz i zwilż kawą zbożową tak, by kawa nie wysączała się z ciasta. Jeszcze smaczniejsza jest jeśli zwilżysz ja prawdziwą kawą, ale nie każdy może tolerować cofeinę. 
Osobno utrzesz na pulchną masę masło z niewielką ilością cukru trzcinowego - kilka łyżek, i do tej masy z masła dodasz rozgnieciony i rozmiękczony biszkopt, ucieraj pałką kilka chwil aż do dobrego połączenia. Na koniec dodaj aromat migdałowy lub arakowy lub inny. I to wszystko.

Smaczek: jeśli dodasz trochę mocnego alkoholu wtedy masa jest smaczniejsza a szczególnie w połączeniu z kawą prawdziwą w biszkopcie. Jednak dzieci nie mogą jeść takich ciasteczek ani kierujący pojazdami.


 Bardzo dobre przed snem, mak robi swoje, uspokaja i dostarcza wapnia. A ciecierzyca wyrównuje ciśnienie i dodaje spokojnej energii. 

Uwaga:  to bardzo sycące ciasteczka. Nie zjesz ich dużo za jednym razem.

Jak robię czekoladę do dekoracji? 
Szczególnie do tych ciasteczek pasuje biała czekolada.
Bardzo prosto. Na 1 tabliczkę czekolady daję niepełną łyżkę gęstej śmietany i podgrzewam zwyczajnie w rondelku lub na małej patelni na najmniejszym płomieniu tylko do roztopienia, ciągle trzeba mieszać, żeby nie przypaliło się. 


P.s.   Jeśli krążki są zbyt suche lub twarde /czasami przepiecze się w piekarniku/ to po przełożeniu sporą ilością masy i zamknięciu ciasteczek w pudełku, zmiękną ciasteczka jednak będą zwarte i nie rozpadną się.


pozdrawiam i spróbuję jeszcze coś zrobić z aquafaby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: