poniedziałek, 27 stycznia 2014

To i owo na domowo - lody

Coraz częściej mam uczulenie na lody. Dotychczas to nie zdarzało się i postanowiłam lody robić sama wiedząc z jakich produktów składają się, by mroźny ich  smak na podniebieniu był przyjazny dla mojego organizmu. Bardzo lubię liczyć i przeliczać, podsumowywać zalety codziennych zabiegów kulinarnych. Znajdziesz to podsumowanie na końcu artykułu. 


Dziś głównymi bohaterami lodów są : 
jajka + śmietana12% + cukier



LODY  NA  5
W skrócie: ubijasz kogla mogla i łączysz z yogurtem lub śmietaną.



Do dzieła:
1. Rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę.
2. Do białek dodajemy cukier : na 1 jajko 3-4 łyżeczki;
3. Do białka z cukrem dodajemy żółtka.
4. Do tej masy jajecznej - kogla mogla dodajemy śmietanę lub jogurt i po prostu mieszamy delikatnie dużą łyżką.
5. Przelewamy do pudełek plastikowych i wkładamy do zamrażalnika. 


Jutro rano zobaczymy jak będą smakować lody kogel na mogel.
Jutro zrobię zdjęcie i może kogoś zaproszę na to i owo na domowo: lody;

Z  5 jaj i  15 łyżeczek cukru i  1 śmietany 400 g
otrzymujemy 2 pojemniki po 1 litrowych lodach.

Możesz zrobić lody nawet z 1 jajka ubitego z cukrem i zamrożonego. Możesz dodać do tego łyżkę lub opakowanie yogurtu czy śmietany. Wystarczy na 2 porcje.

Przeliczamy korzyści :
5 jaj = 1,40-2,0 zł.- zakupione na ryneczku  w mendlu 
                                                    ( w warzywniaku może to  być 3.50-4,00 zł.)
Yogurt lub śmietana 400g = do 2,00 
(firma Pilos najtaniej w Lidlu)
15 łyżeczek cukru = ok.0,50 gr 

Razem : 4.50 zł. koszt 2 opakowań lodów 1-litrowych.
Gdzie kupisz 1 paczkę zdrowych lodów 1 litrowych za 2.25 zł ?


WYMIENIAM ZALETY  LODÓW domowych, by rodzina doceniła Twoje starania w kuchni :

1. Nie ma ukrytej chemii .

2. Zdrowe produkty:  jajka + śmietana lub yogurt + cukier lub miód. Możesz sama wybrać składniki pod względem eko np. korzystać z gospodarstw ekologicznych i tu witaj internecie, bo dziś możesz wszystko zamówić i dostarczą do samych drzwi najwymyślniejsze produkty - zdrowe , naturalne soki, owoce, miody, orzechy, jaja eko itp.

2. Masz wybór: proste lub ekskluzywne lody o dowolnym składzie.
   
3. Pożywne, chude lub mniej chude .

4. Jesteś pewna świeżości  .

5. Zaoszczędzić to kluczowe słowo.

6. Moje dzieci od maleńkości hartowałam lodami ( według zaleceń pewnego      lekarza). Nigdy nie bałam się , że zjedzą coś zimnego lub mrożonego czy prosto z lodówki. Chorowały może 1 lub 2 razy na anginę w całym swoim życiu jak do dzisiaj .  Mogą do dziś śmiało jeść zimne potrawy, napoje z lodem lub mrożonki, lody. Tylko w tych czasach lody kupne są jakby cieplejsze niż za moich czasów. Widocznie miały więcej w sobie wody lub mleka a mniej lub bez ulepszaczy, zagęszczaczy itp. niespodziewanek.

7. Alergia ? Jeśli wiesz na co masz uczulenie wtedy robisz lody bez alergenu.
W lodach kupnych trzeba dokładnie prześledzić składniki , bo będąc uczulonym na orzeszki możesz spotkać śladowe ich ilości w lodach i niekoniecznie zapisane dużymi literami na etykiecie. 
Dla alergika nawet śladowe ilości alergenu mogą być niebezpieczne :
to nie tylko wysypka, zaczerwienienie skóry czy duszności - jeśli nie będziesz mieć pod ręką leków  to pogotowie może nie zdążyć z pomocą.


Na następny dzień : pycha...odżywcze i smaczne. 1 litrowe pudełko pełne jajecznej masy z yogurtem lub 12% śmietaną. Mroźna delicjada.






Do jednej części kogla mogla ze śmietaną dodałam rozpuszczoną czekoladę - i otrzymałam 1 pojemnik lodów czekoladowych . Jesli zamiast 1/3 tabliczki dodasz 1 cała czekoladę = lody będą bardziej czekoladowe. O tym następnym razem.



Na uwagi dietetyka poczekamy tutaj:
Będziesz mogła dostosować lody do obecnej diety lub schorzeń.
Panie dietetyku, uwijaj się i daj nam kilka porad.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: