poniedziałek, 24 lutego 2014

Sok z marchwi selera naciowego i bulwy

Marchew Bio 
 +  kilka łodyg selera naciowego 
+ kilka niedużych cząstek bulwy selera 
+  łodyżki bazylii z doniczki

Proporcje: 1 kg marchwi / 300g selera ( z przewagą naciowego)


Smak jest wyśmienity. Nie mogę jeść selera surowego , bo źle się po nim czuję, coś uciska mnie w żołądku. Jednak jest ok.
Zaryzykowałam i wrzuciłam do sokowirówki marchew Bio , kilka łodyg selera naciowego, niewielką ilość bulwy selera i dodałam łodyżki bazylii, które sterczały z doniczki smutne bez jednego listka. 

Sok nadzwyczajny . Czuje się wyraźnie marchew jakby ją ktoś lekko posolił. Smak i zapach selera jest niewyczuwalny. 

Dla przypomnienia :  soki warzywne pije się powoli łykami w dłuższych odstępach czasu, bo po prostu źle się poczujesz lub odczujesz coś nieprzyjemnego. Przecież taka esencja witamin wymaga powolnego delektowania się

Ta szklana poniżej wystarczy na cały dzień do sączenia i przyswajania bomby witaminowej.



Dlaczego tak niechętnie robimy żywe soki z warzyw?
Obieranie warzyw, skomplikowane sokowirówki i ich mycie po odwirowaniu soku...urasta w naszej wyobraźni do ciężkiej, mozolnej i czasochłonnej pracy.
A wystarczy poświęcić kilka minut na wytworzenie własnego soku i...aż tyle zdrowia .

Na  zdrowie.  kme





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: