piątek, 2 maja 2014

sernik na zimno dietetyczny - MLECZAK

jogurt + żelatyna + cukier ;

Mleczaki przypominają serniki na zimno i bardzo je lubię. Lekkie, niskokaloryczne, chłodzące, można podawać je w różnej formie. Składają się z mlecznej substancji ( jogurt, kefir, maślanka lub mleko ) , żelatyny i cukru.


Babeczka MLECZAK grecki : 






Bez dodatkowego tłuszczu i jaj na 2 średnie foremki: babeczka i miseczka;
Składniki na dwa średnie mleczaki:


2 duże jogurty naturalne greckie po 400 ml ;
1 duży jogurt 400 ml jogurtu 0,5 %
maślanka 200 ml
cukier do smaku i cukier waniliowy lub inny zapach
1 duża żelatyna na 2,5 l. i 1/2 szkl. mleka lub wody gorącej do rozrobienia
galaretka pomarańczowa
drobne cząstki 3 pomarańczy

Wykonanie :

 I. Zrób galaretkę pomarańczową według przepisu na opakowaniu.
 Rozlej do średniej foremki na babkę i do miseczki lub innego naczynia.    Włóż do lodówki do stężenia.

 Mleczaka zacznij robić dopiero kiedy stężeje  galaretka , bo pójdzie  wszystko teraz niemal błyskawicznie. 

II. Żelatynę podlej małą ilością wody, by tylko ją nawilżyć przed rozpuszczeniem. 

 III. Połącz mikserem jogurty i maślankę, cukier do smaku i zapach.

Ilość żelatyny (na 2,5 litra płynu) na tę porcję składników z przepisu wystarcza.

Żelatynę nawilżoną zimną wodą rozpuść w ilości 1/2 szklanki gorącej wody lub mleka ( w małym garnku to zrób). Rozpuszczoną żelatynę, gorącą nawet, wlewaj od razu wolnym strumieniem do masy mlecznej miksując. Włóż owoce w cząstkach.





IV. Przelej masę mleczaka do 2 średnich foremek ze stężoną galaretką pomarańczową wewnątrz. Wstaw do lodówki. Na drugi dzień bezpiecznie wyjmij mleczaka z foremek.





Zdarzył się mały wypadek kulinarny. Kuchnia byłaby pozbawiona przygód gdyby coś takiego nie miało miejsca. Przy wyjmowaniu mleczaka z miseczki oddzieliła się mleczna masa a galaretka została w miseczce. ???? I cóż poradzić?
Spokojnie wyjęłam galaretkę z miseczki, pokroiłam ją i nałożyłam na białego mleczaka. Uratowany. Pyszny.


 Mleczak z foremki babeczkowej  ładniej prezentuje się na stole.


Zalety :
Mleczak jest pożywny, delikatny, zwiewny, orzeźwiający. 
Zamiast jogurtu do pracy zrób sobie mleczaka z owocami lub cząstkami biszkoptu dla odmiany smakowej.
Masę mleczaka możesz przelać do kubeczków po jogurtach lub do  pojemników śniadaniowych. 



Kto dołączy do klubu mleczaków ?

Pozdrawiam. Mela.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: