jogurt + żelatyna + cukier ;
Mleczaki przypominają serniki na zimno i bardzo je lubię. Lekkie, niskokaloryczne, chłodzące, można podawać je w różnej formie. Składają się z mlecznej substancji ( jogurt, kefir, maślanka lub mleko ) , żelatyny i cukru.
Babeczka MLECZAK grecki :
Bez dodatkowego tłuszczu i jaj na 2 średnie foremki: babeczka i miseczka;
Składniki na dwa średnie mleczaki:
2 duże jogurty naturalne greckie po 400 ml ;
1 duży jogurt 400 ml jogurtu 0,5 %
maślanka 200 ml
cukier do smaku i cukier waniliowy lub inny zapach
1 duża żelatyna na 2,5 l. i 1/2 szkl. mleka lub wody gorącej do rozrobienia
galaretka pomarańczowa
drobne cząstki 3 pomarańczy
Wykonanie :
I. Zrób galaretkę pomarańczową według przepisu na opakowaniu.
Rozlej do średniej foremki na babkę i do miseczki lub innego naczynia. Włóż do lodówki do stężenia.
Mleczaka zacznij robić dopiero kiedy stężeje galaretka , bo pójdzie wszystko teraz niemal błyskawicznie.
II. Żelatynę podlej małą ilością wody, by tylko ją nawilżyć przed rozpuszczeniem.
III. Połącz mikserem jogurty i maślankę, cukier do smaku i zapach.
Ilość żelatyny (na 2,5 litra płynu) na tę porcję składników z przepisu wystarcza.
Żelatynę nawilżoną zimną wodą rozpuść w ilości 1/2 szklanki gorącej wody lub mleka ( w małym garnku to zrób). Rozpuszczoną żelatynę, gorącą nawet, wlewaj od razu wolnym strumieniem do masy mlecznej miksując. Włóż owoce w cząstkach.
IV. Przelej masę mleczaka do 2 średnich foremek ze stężoną galaretką pomarańczową wewnątrz. Wstaw do lodówki. Na drugi dzień bezpiecznie wyjmij mleczaka z foremek.
Zdarzył się mały wypadek kulinarny. Kuchnia byłaby pozbawiona przygód gdyby coś takiego nie miało miejsca. Przy wyjmowaniu mleczaka z miseczki oddzieliła się mleczna masa a galaretka została w miseczce. ???? I cóż poradzić?
Spokojnie wyjęłam galaretkę z miseczki, pokroiłam ją i nałożyłam na białego mleczaka. Uratowany. Pyszny.
Mleczak z foremki babeczkowej ładniej prezentuje się na stole.
Zalety :
Mleczak jest pożywny, delikatny, zwiewny, orzeźwiający.
Zamiast jogurtu do pracy zrób sobie mleczaka z owocami lub cząstkami biszkoptu dla odmiany smakowej.
Masę mleczaka możesz przelać do kubeczków po jogurtach lub do pojemników śniadaniowych.
Kto dołączy do klubu mleczaków ?
Pozdrawiam. Mela.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: