piątek, 18 lipca 2014

Serce w Chińskiej Bobowej Pychocie

Zostały jakieś resztki w lodówce i zastanawiałam się co z nich zrobić. Miseczka ugotowanego bobu, pół papryki, kilka małych pieczarek, cebule, czosnek. Co zrobić ?
Pomyślałam: "Bobem w Chiny" , postanowiłam zmieszać co się dało i ...wyszła BOBOWA PYCHOTA.

Kiedy byłam dzieckiem jadłam bób u mojej babci na wsi. Szło się na pole, zrywało strąki, wydłubywało grube i piękne nasiona. Babcia gotowała wielki gar bobu i każdy dostawał michę tego rarytasu. Siadałam na progu domu i rzucałam kurom skórki z ugotowanego bobu.

Kiedy widzę bób zawsze wspominam kielecką wieś i moją cichą babcię Wiktorię. Szkoda, że nie mogę jej utulić.

Składniki trochę na oko :
1-2 szklanki bobu ugotowanego i obranego ze skórki 
= 1/2 - 1 papryka słodka
= 3-5 średnich cebul pokrojonych w krążki. Dlaczego krążki? Kiedy przerwą się  przypominają kiełki bambusa lub pędy . Dodatkowo można zrobić serduszko ozdobne na podawanym daniu.
= 20-30 dkg pieczarek a nawet mniej
= kilka ząbków czosnku
= 1-2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko ( ja gotuję jak makaron :15-20 min od chwili zagotowania)
= oliwa lub olej do smażenia, sól, pieprz, chilli, kurkuma, curry i możesz dać inne ulubione przez Ciebie przyprawy. Curry i kurkumę dodaję na końcu kiedy składniki są już zmieszane i gorące.



Wykonanie :
Na głębokiej patelni smażymy cebulę, pieczarki, paprykę, solimy, pieprzymy, dodajemy chilli. Dusimy aż zmięknie cebula ale jej nie rozgotowujemy. Pod koniec wrzucamy bób bez skórki i czosnek zgnieciony, curry i kurkumę lub jedno z tych przypraw.

Osobno gotujemy ryż. Dodajemy do składników na głębokiej patelni. Doprawiamy wg. własnego smaku.  Mieszamy delikatnie, by nie zrobić mazi . Podajemy gorący.  Robimy serduszko z cebuli . Na zdrowie.




Kilka porad :

Uwaga: Bób może być mrożony. Nie zmienia smaku po ugotowaniu. Kiedyś nie byłam przekonana do mrożonego bobu. Gdy sama zamroziłam bób ( bo zostało go w nadmiarze ) po ugotowaniu idealnie nadawał się do jedzenia nawet : sam na sam ze sobą. 
Najlepiej mrozić po 1/2kg w paczce na 2-3-4 osoby. To dobra porcja jako dodatek do potraw. Przypominam, że bób ma mnóstwo kwasu foliowego, który jest bardzo potrzebny w naszym organizmie. 




Jak gotujemy bób? Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy . ok. 15 min. a jeśli jest młody to nawet krócej. Woda z gotowanego bobu ciemnieje i jest brzydka. Trzeba odcedzić ziarna. Kiedy ostygną obrać ze skórki. Jeśli dłużej pogotujesz, to skórka mięknie i można jeść ze skórką jak to robi się z fasolą. Dla mnie lepszy smak mają ziarna wewnątrz nierozgotowane. Kiedy wyjmujesz je ze skórki rozdzielają się same na dwie połówki . I takie uważam za najlepsze. Nie gustuję w rozgotowanych ziarnach do miekkości i ciapką wewnątrz skórki.
Najlepiej  trzeba co jakiś czas próbować bób w trakcie gotowania, bo nie wiesz na ile jest dojrzały.




Jak kupować bób? 
Ja otwieram torebkę z bobem i wącham po prostu. Jeśli nie śmierdzi lub nie zalatuje dziwnym kwasem, zgniłym mdłym smrodkiem to jest dobry.

Niekiedy bób w woreczku wygląda na ładny, a jednak może być zaparzony i będzie miał dziwnie nieprzyjemny zapach. 
Omijam  torebki foliowe z bobem zaparowane. Mogą być trefne.

Bób z plamami rdzawymi, brązowymi lub cały ciemny raczej nie nadaje się do gotowania.




Jeśli kupujesz bób, to jak najszybciej ( tego samego dnia ) ugotuj .
Letnią porą kiedy są upały dwóch dni może nie wytrzymać nawet w lodówce, bo nie wiadomo gdzie leżał i czy ktoś go odświeżał na siłę.
Jest inny sposób na bób: można zamrozić i nie będziesz stratny ani smakowo ani finansowo.

Kupujesz bób i gotujesz go na bieżąco dziś lub jutro (?) lub wrzucasz do zamrażalnika.




2 ciekawostki o bobie :


2 ciekawostki o bobie : 1.) Biblijna 2) Matematyczna z Pitagorasem
Ad.1.Ciekawostka biblijna o bobie : Bób wchodził w skład chleba, który Bóg polecił uczynić Ezechielowi , by przez to symbolicznie przedstawić oblężenie Jerozolimy. ( Ks.Ezechiela 4.9 - czytaj cały rozdz.4 ) ;
Ad.2. Ciekawostka matematyczna :
Czy wiesz kto był największym wrogiem bobu ? 
Otóż słynny matematyk Pitagoras - wymyślił , że bób powoduje trwałe otępienie mózgu a dusza ludzka po śmierci zamieszkuje w ziarnie bobu.

Dziś wiemy, że w bobie jest b.dużo kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego i pobudza szpik do tworzenia krwi.
Nie wszyscy mogą go jeść. Ma jednak ogrom zalet - istna skarbnica zdrowia.
Czy znasz twierdzenie Pitagorasa ? Jeśli ktoś jest wielkim matematykiem to nie oznacza że jest świetnym biologiem, dietetykiem i nie myli się w swoim swiatopoglądzie.
Pitagoras wymyślił 8 twierdzeń :http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Pitagorasa

Poniżej dla przypomnienia animowane Twierdzenie Pitagorasa :
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pythagoras-2a.gif…

Czy znasz twierdzenie Pitagorasa ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: