poniedziałek, 8 grudnia 2014

Chałka 10 przykazań - autorski przepis


Urodziny tej chałki to 28 XI 2014 rok;
To duża chałka z 1 kg.mąki pszennej.To 10 bułeczek otoczonych warkoczem i wetkniętymi między bułeczki i warkocz 10 jajkami w skorupkach ugotowanymi na twardo.

Składniki: 
1kg.mąki pszennej; 
2,5 szkl.wody; 
1 duża płaska łyżka soli Ciechocińskiej - jest mniej słona; 
2 płaskie łyżki cukru; 
3-4 łyżki oleju lub oliwy; 
5 dkg.drożdży.
10 ugotowanych jaj na twardo





WykonanieTo ciasto na chałkę z 1 kg. mąki :


 Ciasto wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz). Po tym czasie znowu ugniatamy krótko ( 1 minutkę) ciasto i  dzielimy na 2 części. 
a) Z jednej robimy 10 bułeczek, które układamy w dwóch rzędach na środku dużej blachy. 
b) Drugą część ciasta dzielimy na 3 części i robimy wieniec-warkocz na tyle długi, by otoczył te 10 bułeczek. Jajka w skorupkach są ugotowane na twardo i umieszczamy je między bułeczkami a warkoczem - w dwóch rzędach.
Posmaruj chałkę wodą z cukrem lub rozbełtanym jajkiem.

Czekamy aż chałka na blaszce niemal podwoi objętość (ok. 30-45 min.) i wkładamy na 20 min. do nagrzanego piekarnika 200st.C. Uważaj, żeby zbytnio nie wyrosła przed włożeniem do piekarnika, bo po włożeniu do piekarnika może lekko opaść. 
Mała porada:
Jeśli opadnie ciasto przed włożeniem do piekarnika to potrząśnij blachą i lekko ciastem i poczekaj aż znowu urośnie. Inne wyjście? Zbierz ciasto z blachy i ponownie zagnieć i ułóż chałkę na blaszce tylko nie dopuść tym razem do przerośnięcia. Czasami lepiej wcześniej włożyć do piekarnika ciasto niż zbyt późno.





Te kółeczka żółte to miejsce bułeczek.


Mała porada
 :kiedy zacznie rosnąć ciasto na blaszce to delikatnie sprawdź i "dokręć" jajka w chałkę, bo mogą być wypychane do góry i jak wstawisz do piekarnika to wypadną ze swoich miejsc.



Możesz podać chałkę na dwa sposoby : z jajkami w skorupkach lub jajkami bez skorupek. Po wystudzeniu chałki trzeba wyjąć jajka i obrać ze skorupek a potem ponownie je włożyć do gotowych miejsc w chałce. O tyle jest to wygodniejsze dla gości, że nie muszą trudzić się obieraniem i składowaniem skorupek. Poniżej chałka z jajkami bez skorupek. Możesz ściąć czubki i udekorować majonezem lub pastą. Chałkę raczej dzieli się na cząstki niż kroi. Ale to już zdecyduj sam.



Powyżej chałka z jajkami bez skorupek.


A to schemat chałki 10 przykazań. Jeśli chcesz skopiuj go sobie i wypróbuj ten przepis. Chałka zajmuje sporo miejsca na stole, ale jest efektowna i pięknie wygląda. Ta chałka zastąpi na stole podane tradycyjne pieczywo. Ilość chałki z 1 kg. mąki wg.powyższego przepisu odpowiada = 2 chleby lub 2 duże chałki.


Chałkę możesz zmodyfikować  dodając trochę mleka np. 1/2 szklanki mleka zamiast 1/2 szklanki wody. Możesz dodać 1-2 łyżki śmietany. Zmieni to trochę smak i lekko wybieli ciasto. Jeśli ktoś stosuje kuchnię izraelską, w myśl tej sztuki gotowania, nie można chałki na mleku podawać równocześnie z daniami mięsnymi czy wędliną.
Najlepsza podana w dniu pieczenia. 
Upieczoną i owiniętą w płótno , schowaną w zamkniętym pojemniku w lodówce, możesz  przechowywać ją przez 6 dni. Przynajmniej moja tyle wytrzymała.
Jeśli pozostaną resztki chałki możesz je ususzyć i pokruszyć na tartą bułkę lub zalać gorący mlekiem, posłodzić , dodać trochę rodzynek lub niekoniecznie, i już kolejne danie gotowe. 

Życzę zdrowia. Melita










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: