poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pasztet bez mięsa pyszny i pożywny

Pasztet jarski fasolowo - pieczarkowy







Składniki:
fasola: 0,5 kg suchej , namoczyć, ugotować, zemleć
pieczarki:  0,5 kg przesmaż z cebulą i czosnkiem
cebula: 2-5 cebul do 0,5 kg
czosnek: kilka ząbków
jaja całe:  3-4
przyprawy: gałka muszkatałowa - maksymalnie 1/2 małej łyżeczki (konieczna, bo nadaje pasztetowy smak ), pieprz,
chili, majeranek, sól , 
przecier pomidorowy  2-3 łyżeczki 
musztarda  1-2 łyżeczki,
majeranek, może być sos indyjski lub sojowo-grzybowy.
1/3 szkl.oliwy lub oleju
1-2 łyżki bułki tartej do pasztetu 
2-łyżki bułki tartej do posypania natłuszczonej blaszki i wierzchu pasztetu.


Co do zmielenia? - ugotowana fasola, pieczarki, cebula i czosnek; Dosmacz po swojemu składniki. Koniecznie musi być gałka muszkatołowa jednak nie przesadź z jej dodaniem, bo zbyt dużo tej przyprawy zniszczy smak. 

Połącz wszystkie przygotowane składniki. Włóż do wysmarowanej i oprószonej mąką lub tartą bułką lub płatkami owsianymi blaszki.
Posyp po wierzchu bułką tartą. Pokrop po wierzchu olejem lub połóż cząstki tłuszczu. Wtedy pod wpływem wysokiej temperatury pasztet będzie miał zrumienioną, chrupiącą skórkę.

Pieczesz 1 godz w 170 st.C  i jeśli jest potrzeba, a chcesz , by pasztet był chrupiący na zewnątrz - to podpiecz jeszcze 15 min na 200stC ; Musisz być jednak czujny, by nie przypalił się. Zależy wszystko od kuchenki i jak wysoko ustawiłeś pasztet w kuchence.



Pasztet jest naprawdę pyszny i nie różni się zbytnio smakiem od pasztetu mięsnego. Jeśli nie jesz mięsa, a tęsknisz do pasztetu -  koniecznie spróbuj. Odżywczy , zdrowy i sycący.  
Mela.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: