czwartek, 11 lutego 2016

Kulki na słodką przekąskę - figi rodzynki płatki orkiszowe

Dlaczego zdrowa - zobacz na końcu artykułu


 Wystarczy głęboka patelnia - parę produktów i wychodzą pyszne, niedrogie, wartościowe słodkie przekąski. Ostatnio cukierki są tak słodkie, że nie można ich jeść. Przynajmniej jak na moje podniebienie. Poza tym trudno natrafić na smaczne słodycze. Najczęściej mają podobne smaki i niczym się nie wyróżniają oprócz opakowania. Pomyślałam, że zacznę robić własne słodkie przekąski z tego, co mam akurat pod ręką. Jeśli w Twoim domu zalegają resztki orzechów, migdałów , ziaren, suszonych lub kandyzowanych owoców,  a nie masz na nie apetytu i wypadałoby je już zużyć, to wystarczy trochę miodu, trochę stałego tłuszczu np.masło czy olej kokosowy ( nie margaryny), trochę płatków  i połączyć wszystko na głębokiej patelni podgrzewając. Po ostudzeniu ulepić kulki lub inne kształty przekąsek. Do tego kilka bardzo zdrowych przypraw jak gałka muszkatołowa mielona, mielony goździk lub mielony anyżek,kardamon czy mielone ziele angielskie, a nawet pieprz lub chili - i gotowe intensywne, nowe , interesujące smaki. 



Na głęboką patelnię  wrzucamy :

1-2 duże łyżki oleju kokosowego 
ok.100 g.masła
miód lub cukier - 1/3 -1/2 szklanki - ilość zależy od Twojego smaku
Uwaga: możesz nie dawać cukru ani nie słodzić.
= i te składniki powyższe podgrzewaj aż do rozpuszczenia i gładkości, stale mieszaj
Dodaj potem:
paczka duża 500g płatków orkiszowych
paczka - 250g rodzynek
6-8 fig pokrojonych suszonych
2-3 czubate łyżki masła orzechowego
0,5-1 łyżeczki małej mielonych goździków ( nie bój się , nie będzie pachniało piernikiem ani gożdzikiem)
1 łyżeczka mielonego anyżu
gałka muszkatołowa

1/2 łyżeczki soli średnio skrystalizowanej lub kryształki. Nie może byc sól miałka , bo nie będzie niespodzianki na podniebieniu. Kryształki soli dają miejscami niespodziewany słonkawy posmak. 
Nie musi być soli w tych kulkach.

Wszystko podgrzewaj aż podgotuje się przez 10-15 minut mieszając .
Tłuszcz o stałej konsystencji , masło i olej kokosowy , rozpuści się przy podgrzewaniu i będzie płynny. jeśli tego płynu jest zbyt dużo na koniec gotowania to możesz dodać :

1-2 łyżki stołowe mąki orkiszowej 
i jeszcze podgotować tylko minutkę.

Tłuszcz zastygnie się i połączy składniki dopiero po zrobieniu kulek i leżakowaniu w lodówce. Jeśli nie masz lodówki, to nic nie szkodzi. Lodówka nie jest tu konieczna ale przyspiesza scalanie się słodkości w jeden smakowity kęs.

Zostaw do wystudzenia.

Potem uformuj kuleczki mocno je ściskając , by się zlepiły dokładnie.
Wystudzone kulki ułóż na płasko na deseczce lub na płaskim talerzu i wstaw do lodówki. Na drugi dzień już są lepsze, a na następny dzień jeszcze lepsze.

Kulki mają wielkość małych orzechów włoskich lub kasztanów jadalnych.

W piramidkę możesz ułożyć słodkości dopiero na drugi dzień. Dlaczego?
 Mogą się zlepić wszystkie razem.

Kolorystycznie przypominają cukierki krówki ale to zabarwienie pochodzi głównie od masła orzechowego.



Życzę zdrowego i wyważonego przekąszania.
  
PS:   dlaczego kulki własnej kompozycji są zdrowe?
-wiadomości o poszczególnych składnikach:

Masło orzechowe : tu kliknij

Olej kokosowy - tu kliknij: sprawdzone sposoby

Suszone figi - tu kliknij: co za skarby

Płatki orkiszowe -tu kliknij: właściwości

Rodzynki - tu kliknij: samo zdrowie

Miód - nie trzeba pisać , bo każdy wie co to za skarb natury

Anyż
Gałka muszkatołowa
Goździk




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: