sobota, 10 września 2016

Chleb korzenny z kiełkami

Chleb korzenny na miodzie gryczanym z wmieszanymi kiełkami z fasolki mung. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna, otręby orkiszowe - ok.1kg
drożdże -  dkg
maślanka, woda, łyżka śmietany (dowolny skład) - w ilości ok.2,5 szkl. (750ml)
3-4 łyżki miodu gryczanego
3 łyżki duże płaskie brązowego cukru
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
czubata duża łyżka soli ciechocińskiej  spożywczej
4 łyżki duże ciemnego kakao
2 łyżeczki małe, płaskie, mielonego goździka
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu cayen
łyżka stołowa bio-tymianku suszonego

dodatkowe składniki:
kiełki fasolki mung - w ilości pół szklanki na 1 średni chlebek
( z 1 kg mąki możesz zrobić 2-4 chlebków różnej wielkości)
do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem: 
- kiełki mung i płatki owsiane
- woda zmieszana z miodem gryczanym (ok.3:1) do smarowania


Zarobić ciasto ze składników na ciasto. Odstawić do wyrośnięcia , podwojenia objętości czyli na ok.1,5 godz.


Po tym czasie wmieszać kiełki ale:
najpierw je oprósz mąką

Zrób kulkę ciasta i włóż w foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmaruj wierzch wodą z miodem, posyp kiełkami mung i lekko posyp płatkami owsianymi.
Posmaruj wodą z miodem .
Posyp jeszcze raz płatkami i posmaruj.





Wstaw do piekarnika 200st.C na ok.30 minut i sprawdź patyczkiem. Ewnetualnie dopiecz jeszcze w piekarniku z 10-15 minut.



Chleb z bliska, puszysty, sprężysty, aromatyczny.

kiełki Mung - pyszne, słodkie, pożywne.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: