wtorek, 13 września 2016

Chleb korzenny aroniowy

Robi się podobnie jak poprzednie pieczywo tylko zamiast kiełków Mung dodaje się aronię ze słoika, powidła aroniowe. 
Aronię robię je pod koniec sierpnia i we wrześniu. Rok w rok.

Składniki na ciasto:
mąka pszenna, otręby orkiszowe - ok.1kg
drożdże -  dkg
maślanka, woda, łyżka śmietany (dowolny skład) - w ilości ok.2,5 szkl. (750ml)
3-4 łyżki miodu gryczanego
3 łyżki duże płaskie brązowego cukru
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
czubata duża łyżka soli ciechocińskiej  spożywczej
4 łyżki duże ciemnego kakao
2 łyżeczki małe, płaskie, mielonego goździka
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu cayen
łyżka stołowa bio-tymianku suszonego
                                                  dodatkowe składniki:
konfitura z aronii - na jeden chlebek 2 łyżki stołowe
( z 1 kg mąki możesz zrobić 2-4 chlebki różnej wielkości)
do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem: 
- płatki owsiane
- woda zmieszana z miodem gryczanym (ok.3:1) do smarowania
Zarobić ciasto ze składników na ciasto. Odstawić do wyrośnięcia , podwojenia objętości czyli na ok.1,5 godz.
Po tym czasie wmieszać aronię 

Zrób kulkę ciasta i włóż w foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmaruj wierzch wodą z miodem, posyp kiełkami mung i lekko posyp płatkami owsianymi.
Posmaruj wodą z miodem .
Posyp jeszcze raz płatkami i posmaruj.

 Wstaw do piekarnika 200st.C na ok.30 minut i sprawdź patyczkiem. Ewnetualnie dopiecz jeszcze w piekarniku z 10-15 minut.

Chleb korzenny aroniowy w przekroju. Bardzo smaczny. Możesz podawać z pastami rybnymi , smalcem z gęsi lub wegańskimi smarowidłami. Pasuje do wszystkiego.


Poniżej: komplet korzennych wypieków: chałki, chleb z kiełkami Mung i chleb aroniowy.

Pyszny i sycący chleb z ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: