niedziela, 4 września 2016

Kiełki z soi, ciecierzycy i soczewicy

Czy zrobisz kiełki razem ze mną? 
Dobór nasion przypadkowy. 
Fasolka mung czyli soja zielona, soczewica i ciecierzyca.

Przygotuj schłodzoną przegotowaną wodę do zalania kiełków , żeby je moczyć przez 12 godzin. U mnie będzie to ok. godz. 20.00 ;
Słoiki z ziarnami już mam przygotowane. Odważyłam po 200g ale Ty weź dowolną ilość ale nie większą niż 200g na 1-litrowy słój. 
Bo? Bo one rosną !!!!! I szybko zapełnią słoik.


Powyżej na zdjęciu przygotowane ziarna. Zalej wodą. I do jutra.

Tu wzięłam 200g ziaren, by dokładniej wyliczyć przyrost kiełków a potem korzonków , a potem...niech dietetyk sam sobie  wyliczy składniki. Ha. 

Czyli do jutra .... jutro zrobię kolejne zdjęcia już z namoczonych nasion, przewiążę gazą i odstawie do kiełkowania i systematycznego płukania. To nie jest skomplikowane. papa...

cdn.

Kiełki po namoczeniu. Ich objętość zwiększyła się.


 Poniżej fasolka Mung
 Poniżej soczewica.
 Poniżej namoczona ciecierzyca.



 Poniżej od lewej kiełki: mung, soczewica, ciecierzyca.


 Odlej wodę, przygotuj gazę i nici, miseczki metalowe.


 Załóż gazę na słoik, zabezpiecz recepturką lub nicią bawełnianą.

 Odcedź wodę ze słoika. Woda po kiełkach nadaje się podobno do podlewania kwiatów doniczkowych. Ustaw je w miseczkach jak poniżej na zdjęciu , żeby kiełki nie stały w wodzie .





 Kiełki przepłukuj 2-3 razy dziennie wodą bez zdejmowania gazy. Poniżej kiełki nadal rosną. Kiełki Mung pięknie i szybko rosną.



 Poniżej: kiełki ciecierzycy po kilku dniach. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: