Czy zrobisz kiełki razem ze mną?
Dobór nasion przypadkowy.
Fasolka mung czyli soja zielona, soczewica i ciecierzyca.
Poniżej od lewej kiełki: mung, soczewica, ciecierzyca.
Odlej wodę, przygotuj gazę i nici, miseczki metalowe.
Załóż gazę na słoik, zabezpiecz recepturką lub nicią bawełnianą.
Odcedź wodę ze słoika. Woda po kiełkach nadaje się podobno do podlewania kwiatów doniczkowych. Ustaw je w miseczkach jak poniżej na zdjęciu , żeby kiełki nie stały w wodzie .
Kiełki przepłukuj 2-3 razy dziennie wodą bez zdejmowania gazy. Poniżej kiełki nadal rosną. Kiełki Mung pięknie i szybko rosną.
Poniżej: kiełki ciecierzycy po kilku dniach.
Dobór nasion przypadkowy.
Fasolka mung czyli soja zielona, soczewica i ciecierzyca.
Przygotuj schłodzoną przegotowaną wodę do zalania kiełków , żeby je moczyć przez 12 godzin. U mnie będzie to ok. godz. 20.00 ;
Słoiki z ziarnami już mam przygotowane. Odważyłam po 200g ale Ty weź dowolną ilość ale nie większą niż 200g na 1-litrowy słój.
Bo? Bo one rosną !!!!! I szybko zapełnią słoik.
Powyżej na zdjęciu przygotowane ziarna. Zalej wodą. I do jutra.
Tu wzięłam 200g ziaren, by dokładniej wyliczyć przyrost kiełków a potem korzonków , a potem...niech dietetyk sam sobie wyliczy składniki. Ha.
Czyli do jutra .... jutro zrobię kolejne zdjęcia już z namoczonych nasion, przewiążę gazą i odstawie do kiełkowania i systematycznego płukania. To nie jest skomplikowane. papa...
cdn.
Kiełki po namoczeniu. Ich objętość zwiększyła się.
Kiełki po namoczeniu. Ich objętość zwiększyła się.
Poniżej fasolka Mung
Poniżej soczewica.
Poniżej namoczona ciecierzyca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: