niedziela, 5 lutego 2017

Chleb bezglutenowy z dziurką - wieloskładnikowy

Chleb i płaskie bułeczki bezglutenowe, bez jaj, bez mleka, bez nabiału, 
bez płatków owsianych.
Sprawdź jeszcze sam czy te składniki są bezglutenowe lub nie jesteś na nie uczulony. 
Podam narazie tylko składniki: odmierzałam filiżanką


Po 1 filiżance:
mąki ziemniaczanej
kukurydzianej
gryczanej
mielonych wiórków kokosowych
maku
mąki amarantusowej
całych ziaren słonecznika
mielonych płatków jaglanych

3 filiżanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
1,5 paczki drożdży suchych z torebki
ok.2 szklanki wody
łyżka soli
kilka łyżek oleju

Suchych produktów bez ziemniaków : ok.80-90 dkg.

Zmieszaj wszystkie suche produkty razem z suchymi drożdżami. Wlej do masy wodę z rozpuszczoną w niej solą i dodaj olej. Wyrób ciasto. Ma inną konsystencję niż popularny chleb na mące pszennej. 
Odstaw do wyrośnięcia . Rosło długo w moim przypadku. Zależy to od temperatury otoczenia i składników. Zajęło to ok. 2 godziny. Wyrób jeszcze raz ciasto i zacznij formować chleb i płaskie bułeczki.


Część ciasta włóż do foremki okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia obustronnego. Druga część odłóż na płaskie bułeczki.
Posrodku umieść metalowy kominek o mniejszej czy większej średnicy. Dlaczego? Chleb bezglutenowy ciężko i długo piecze się. Środek ciasta jest narażony na niedopieczenie. Przy takim kominku pieczenie powinno byc bardziej równomierne.
Użyłam w tym przypadku rurkę metalową do wypieku francuskich rurek.
Uwaga: nie wkładaj plastikowych rurek. Stopią się i chyba nie do zjedzenia byłby taki chleb.

Nie spodziewaj się, że chleb wyrośnie w formie szybko i na wysokość jak ciasto z glutenem, pszenne. Prawie nie wyrośnie.
Posmaruj ciasto wodą wymieszaną z miodem / 3 łyżki stołowe wody i 1/2 łyżeczki miodu, nie w cukrze jeśli masz czas diety bez białego cukru / lepiej trzymają się ziarna na wierzchu/. Potem posyp dowolnym ziarnem bezglutenowym np. kokosem i makiem. odstaw do ponownego rośnięcia - może to być 0,5-1 godziny. Z czasem nabierzesz wprawy, by określić kiedy już piec. O tyle jest trudniej, ze ciasto bezglutenowe tak nie wyrasta pięknie jak z glutenem.


Jak uformować płaskie bułeczki?


Ułatwić trzeba sobie pracę. Ciasto bezglutenowe nie chce dać się uformować tak jakbyśmy chcieli. Przerywa się , rozlepia , ucieka między palcami.
Co zrobić? Posyp mąką gryczaną tę część ciasta, którą weźmiesz do formowania i zrób byle jaki placek i...


Jeśli masz w domu takie kółeczko bez denka jak powyżej to bardzo ułatwi pracę. Zamknij w foremce, nałóż na placuszek , wciśnij, zapakuj, ten prowizorycznie uformowany placek i szybko obracaj obręczą razem z placuszkiem po blacie w jedną stronę. W czasie obrotu uformuje się ładny placuszek. Gruby powinien być na 1.5-2 cm. Układaj na blaszce do pieczenia.


Obracaj szybko w jednym kierunku nie odrywając foremki od blatu. 
Poniżej gotowa płaska bułeczka.


Dlaczego płaska? Nawet jeśli zrobisz piękną kulkę na okrągłą bułeczkę i tak spłaszczy się. Brak  glutenu to brak sprężystości.


Posmaruj bułeczkę tym samym składnikiem co chleb, posyp ziarnem np: makiem.  PIECZENIE CHLEBA I BUŁECZEK>
Bułeczki pieką się długo, dłużej od pszennych czyli powyżej 20 minut. Musisz sama wyczuć, bo to zależy od grubości ciasta. U mnie leżakowały w piekarniku 200stC przez prawie 40 minut. Może za długo. 
Chleb piekł się w 200st.C a po jakimś czasie 180st.C przez ponad godzinę. Sprawdzaj patyczkiem drewnianym głownie środek, czy jest upieczony. Drewniany patyczek szaszłykowy powinien byc suchy po wyjęciu i nie oblepiony drobinkami ciasta.



Gotowe bułeczki. najlepsze pierwszego dnia. Możesz je posmarować smarowidłem na słodko lub słono lub same. 

W następnych dniach są twardsze. Możesz je użyć do maczania w sosie lub zupie.  Przechowywać w woreczku , by nie wysuszyły się.


Pieczywo spokojnie jest dobre nawet przez 5 dni. 
Co zrobić kiedy zeschnie się pieczywo? 
Dosuszyć  i zemleć lub zetrzeć na bułkę tartą bezglutenową.
Bułka bezglutenowa przyda się jako składnik do wszelkiego rodzaju kotlecików lub pulpecików, do  panierowania, dodatek do sosów, zagęszczania sosów, dodatek do ciast, ciasteczek, dodatek do pasztetów. 


Nie może zmarnować się ani okruszek z tak cennego i zdrowego pieczywa bezglutenowego tym bardziej, że sami włożyliście tyle czasu w jego powstanie.


Przykład kanapki z chleba bezglutenowego z pastą z pieczarek bezglutenową. 


Chleb jest lepszy , bo miękkość i wilgotność utrzymuje się przez dłuższy czas, 
łatwiej jest regulować grubość kanapki. 


Kanapka z bezglutenowego chleba z kulką pasty pieczarkowej i zielony dodatek: tutaj mięsiste i soczyste oregano portugalskie prosto z doniczki.



Życzę dobrych wypieków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: