Słodka i zdrowa bezglutenowa przekąska bez cukru, mąki, gotowania i innych dodatków.
Składniki: wiórki kokosowe
1. PASTYLKI KOKOSOWE : KOKO
2. poniżej pastylki kokosowe : CYKUTRY
Mielę wiórki kokosowe w młynku do kawy aż zmieni się ich konsystencja. Im dłużej - tym robią się bardziej płynne. Trzeba utrafić w jakim momencie zacząć lepić pastylki lub kuleczki lub inne kształty.
Kiedy ulepisz pastylkę obtocz od razu w wiórkach kokosowych .
Obtoczone i rozłożone pojedynczo włóż do lodówki. Im dłużej tam są , tym robią się twardsze. Po 20 minutach już można jeść.
Pastylki to dobry poczęstunek, fajna zagryzka, miły prezent, ozdoba do tortów .
Z 200g wiórków możesz ulepić około 24 średnich pastylek.
Mogą być mniejsze lub większe. Ładnie się prezentują jako kulki.
PASTYLKI CYKUTRY :
2. Pastylki cykutry
bo składniki to: wiórki mielone, cynamon, kurkuma
Możesz dodać kilka kropel cytryny lub drobniusieńkiej tartej skórki cytrynowej.
CYKUTRY
Cykutry wymyśliłam dla urozmaicenia smaku pastylek i chciałam je "uzdrowotnić" troszkę. Do zmielonych wiórków kokosowych z 200g dodajemy cynamon i kurkumę np.po jednej łyżeczce ale dodawanie przypraw jest dowolne.
Jeśli nie dodamy cytryny w trakcie wyrabiania pastylek to można jeść je polane 2-3 kroplami soku z cytryny lub umoczone w soku cytrynowym. Naprawdę interesujące w smaku.
na www.poradnikzdrowie.pl zamieszczono poniższe dane i inne dane na temat kokosa.
Wartości odżywcze świeżego miąższu kokosa (w 100 g)
Wartość energetyczna - 354 kcal
Białko ogółem - 3,33 g
Tłuszcz - 33,49 g
Węglowodany - 15,23 g (w tym cukry proste 6.23)
Błonnik - 9,0 g
Witaminy
Witamina C – 3,3 mg
Tiamina – 0,066 mg
Ryboflawina – 0,020 mg
Niacyna - 0,540 mg
Witamina B6 - 0,054 mg
Kwas foliowy - 26 µg
Witamina E – 0,24 mg
Witamina K - 0,2 µg
Minerały
Wapń – 14 mg
Żelazo - 2,43 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 113 mg
Potas - 356 mg
Sód – 20 mg
Cynk - 1,10 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
CO NADAJE SIĘ DO SPOŻYCIA Z KOKOSA?
Mąka, woda, miąższ, cukier, olej, mleko kokosowe.
cdn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: