niedziela, 5 lutego 2017

Pasta pieczarkowa

Pasta bez mąki, zagęszczaczy, bez jaj, mlecznych produktów. 
Składniki: w dowolnej proporcji:
Pieczarki, cebula, olej kokosowy lub inny, sól, przyprawy - pieprz lub Twoje wypróbowane.
Wykonanie proste :
Podsmaż na oleju pieczarki, cebulę, dopraw solą i przyprawami. Podduś potem pod pokrywką wszystko aż do wyparowania płynu z pieczarek.
Ostudź. Zblenduj. 
Gotowa pasta posłużyć może: 
- do smarowania kanapek lub 
- do robienia kotlecików grzybowych
- pasztetu pieczarkowego
- jako farsz do pierogów lub klusek śląskich , naleśników
- do zagęszczenia sosów
- nadziewanych ziemniaków czy innych warzyw


Z 1/2 kg. pieczarek i 3 cebul otrzymuje się miseczkę pasty. Bardzo smaczna.



Mój żołądek, wątroba i jelita nie tolerują pieczarek ale pod tą postacią o dziwo jest wszystko ok. Widocznie na trawienie ma wpływ konsystencja.


Przykłady kanapek poniżej:


z chlebem bezglutenowym












 Dobrego apetytu i zdrowia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: