wtorek, 28 marca 2017

Gryczanki - kruchy ciasteczkowy jabłecznik bezglutenowy bez białego cukru

 

Składniki na ciasto:
70 dkg - dkg mąki gryczanej
150 dkg mąki kukurydzianej
50 dkg maki ziemniaczanej
100 dkg mleka niepasteryzowanego
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju sezamowego
1łyżka cukru trzcinowego
sól - 1/2 łyżeczki
olej kokosowy z lodówki (zimny ) - 50-100g lub 4 duże łyżki
Składniki na masę jabłkową:
jabłka utarte na tarce o dużych oczkach - ok.1kg-1,5 
1/3 łyżeczki małej soli
2-3 łyżki cukru trzcinowego

Potrzebne składniki, by jabłka w czasie pieczenia nie zalały się sokiem:
3-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki gryczanej
1/2 torebki cynamonu (2-3 łyżki)


zagnieść, wgnieść ciasto, zlepić razem i schowaj do lodówki. Kiedy oziębi  się będzie jeszcze bardziej kruche. Nie nadaje się do wałkowania.
Bierzesz garść garść ciasta, odłamujesz je i kruszysz bezpośrednio na dno wysmarowanej tłuszczem (olejem kokosowym) dużą blachę do pieczenia. I tak prawie do wyczerpania ciasta. Zostaw jedynie jakąś część (garść) do pokruszenia ciasta na wierzchu jabłecznika. Ciasto nie jest wysokie. To płaski smaczne ciasteczkowy jabłecznik.



Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w 180-200st.C. Po tym czasie na wierzch upieczonego kruchego ciasta wyłóż masę jabłkową a na nią pokruszone ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika na 20 min, w 180 st.C , możesz włączyć nawiew na kilka minut, by zrumienić wierzch ciasta.


Na zdjęciu: wykrojony kształt ciasteczka gotową foremką. 
Możesz wykroić inne kształty lub pokroić całe ciasto w kwadraty.

Uwaga: ciasta nie nakrywaj folią, woreczkami itp,  nie chowaj pierwszej doby do lodówki, by nie nabrał wilgotności a zachował kruchość kruchego ciasta.



Pychotka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: