czwartek, 23 marca 2017

zupa mleczna bezglutenowa - na zimno i na gorąco

Zapraszam na zupę mleczną bezglutenową gotowaną na mleku niepasteryzowanym, prosto od krowy lub z mlekomatu . Tęsknię za kaszką manną na mleku, zupkami mlecznymi - ale to gluten. Postanowiłam poszukać smaków.  I jest. Na bazie tej zupy zrobisz kilka smaków.


Składniki:

mleko - ok.0.75-1 litra
kasza gryczana niepalona biała - 100g
quinoa czerwona - 1-4 łyżek dużych
sól Ciechocińska (taką lubię najbardziej)
do smaku : miód - pasuje gryczany

Możesz urozmaicić dodatkami : rodzynki, cynamon, anyżek.


Gotowanie:
Na dno garnka wlej 1-2 cm wody i zagotuj. Potem dolej mleka aż się zagotuje. Wsyp kaszę gryczaną białą niepaloną i gotuj mieszając około 20 minut. Potem dorzuć quinoa czerwoną i gotuj razem. Posól.
Kiedy wyparuje mleko i masa jest zbyt gęsta , dodaj wodę lub mleko.
Zupa mleczna gotowa do jedzenia kiedy ziarna są ugotowane.
Przypraw miodem. 
Przykryj pokrywką , bo utworzy się kożuch na powierzchni zupy. Akurat bardzo lubię taki kożuch mleczny więc mi nie przeszkadza. GOTOWE.



ZUPA   MLECZNA  BEZGLUTENOWA   NA   ZIMNO   I   NA   GORĄCO

ZUPA  MLECZNA  Z  DODATKAMI :

Z  CYNAMONEM


Z   CYNAMONEM   I   RODZYNKAMI


Z  CYNAMONEM  ,   RODZYNKAMI   i  DOSMACZONA MIODEM GRYCZANYM


Z   CYNAMONEM  I  ANYŻEM 
oczywiście mielonym




PYCHOTKA   PYCHOTKA  PYCHOTKA  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: