Zapraszam na zupę mleczną bezglutenową gotowaną na mleku niepasteryzowanym, prosto od krowy lub z mlekomatu . Tęsknię za kaszką manną na mleku, zupkami mlecznymi - ale to gluten. Postanowiłam poszukać smaków. I jest. Na bazie tej zupy zrobisz kilka smaków.
Składniki:
mleko - ok.0.75-1 litra
kasza gryczana niepalona biała - 100g
quinoa czerwona - 1-4 łyżek dużych
sól Ciechocińska (taką lubię najbardziej)
do smaku : miód - pasuje gryczany
Możesz urozmaicić dodatkami : rodzynki, cynamon, anyżek.
Gotowanie:
Na dno garnka wlej 1-2 cm wody i zagotuj. Potem dolej mleka aż się zagotuje. Wsyp kaszę gryczaną białą niepaloną i gotuj mieszając około 20 minut. Potem dorzuć quinoa czerwoną i gotuj razem. Posól.
Kiedy wyparuje mleko i masa jest zbyt gęsta , dodaj wodę lub mleko.
Zupa mleczna gotowa do jedzenia kiedy ziarna są ugotowane.
Przypraw miodem.
Przykryj pokrywką , bo utworzy się kożuch na powierzchni zupy. Akurat bardzo lubię taki kożuch mleczny więc mi nie przeszkadza. GOTOWE.
ZUPA MLECZNA BEZGLUTENOWA NA ZIMNO I NA GORĄCO
ZUPA MLECZNA Z DODATKAMI :
Z CYNAMONEM
Z CYNAMONEM I RODZYNKAMI
Z CYNAMONEM , RODZYNKAMI i DOSMACZONA MIODEM GRYCZANYM
Z CYNAMONEM I ANYŻEM
oczywiście mielonym
PYCHOTKA PYCHOTKA PYCHOTKA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: