niedziela, 14 maja 2017

chleb bezpszenny karobowy



 130g gryczanej mąki
50 g amarantusowej
60g ziemniaczanej
40g karobu
40g maku
40g słonecznika
50g wiórków kokosowych
2dkg drożdże wielkości orzecha małego włoskiego
1 tarte jabłko
łyżka duża siemienia lnianego mielonego
daktyle
razem- 400g mąki i ziaren

sól - jak zwykle 1 łyżka stołowa na 1 kg mąki
cukier - 2 łyżki cukru lub miodu czyli 2 razy więcej od ilości soli


Zarabiasz ciasto, odstawiasz do rośnięcia  na 1 -1,5 godziny (prawie nie wyrośnie, trochę popęka), włóż do foremki , poczekaj z 30 min. i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200st.C. 

Piecz tak długo aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Ponieważ nie ma tu glutenu więc ciasto bardzo słabo rośnie po wyrobieniu i w czasie pieczenia. Smakuje inaczej niż pieczywo pszenne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: