130g gryczanej mąki
50 g amarantusowej
60g ziemniaczanej
40g karobu
40g maku
40g słonecznika
50g wiórków kokosowych
2dkg drożdże wielkości orzecha małego włoskiego
1 tarte jabłko
łyżka duża siemienia lnianego mielonego
daktyle
razem- 400g mąki i ziaren
sól - jak zwykle 1 łyżka stołowa na 1 kg mąki
cukier - 2 łyżki cukru lub miodu czyli 2 razy więcej od ilości soli
Zarabiasz ciasto, odstawiasz do rośnięcia na 1 -1,5 godziny (prawie nie wyrośnie, trochę popęka), włóż do foremki , poczekaj z 30 min. i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200st.C.
Piecz tak długo aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Ponieważ nie ma tu glutenu więc ciasto bardzo słabo rośnie po wyrobieniu i w czasie pieczenia. Smakuje inaczej niż pieczywo pszenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
wpadnij na komentarz: