wtorek, 25 sierpnia 2015

Lodownia dla ochłody

Kompot lub wodę z sokiem wlej do foremek na kostki lodu. Tutaj zrobiłam kostki lodu z galaretki porzeczkowej robionej własnoręcznie i lekko rozcieńczonej wodą. W sprzedaży jest mnóstwo soków, dżemów, galaretek "uzdatnianych" chemią lub dodatkami z wieprzowiny. Postanowiłam bazować na własnoręcznie robionych słodkich produktach.


 Do kostek lodu dolej wodę lekko gazowaną.




Zamrożone kostki lodu lub soków przekładaj do pudełka lub sporego woreczka w zamrażalniku. Systematycznie uzupełniaj, by zawsze mieć pod ręką lodowe , orzeźwiające przysmaki.



 Słodkie lub lekko słodkawe kostki lodu trochę trudniej wyjmuje się z pojemników na lody. Ale co tam. Zdrowo, nawadniająco, orzeźwiająco. 



Odkryłam fajny patent na szybko oziębioną szklankę napoju: wkładam do szklanki patyczek szaszłykowy, by szybko zakręcić lodem w szklance. Lód wprawdzie na początku kręcenia topnieje szybciej, ale chodzi tak naprawdę o porządnie schłodzony napój lub wodę. Kiedy zostanie w szklance sam lód, dodaj wodę , zakręć długim patyczkiem i ...delicje...zimne delicje. 

Pozdrawiam - Melita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wpadnij na komentarz: